του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Παππάς, Κάτσης, Σκουρολιάκος και Μπουρνούς καλούν την Επιτροπή να εξετάσει καταστρατήγηση του ανταγωνισμού και στην αγορά των ΜΜΕ και στην αγορά των ποδοσφαιρικών αγώνων, αν τελεσφορήσει η εξαγορά της Forthnet και μέσω αυτής της συνδρομητικής Nova.
Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης να πετούσε την μπάλα στην εξέδρα προχθές στη Βουλή, στη συζήτηση για την εξαγορά της Nova από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, (μη) απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Νίκου Παππά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού όμως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο. Ούτε καν αυτή η νέα Επιτροπή που διορίστηκε επεισοδιακά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι υποχρεωμένη να διερευνήσει το θέμα της απόκτησης της Nova από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έλαβε λοιπόν χθες επιστολή που την υπογράφουν τέσσερις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ: Οικονομίας Νίκος Παππάς, Ψηφιακής Πολιτικής Μάριος Κάτσης, Πολιτισμού Πάνος Σκουρολιάκος και αν. Πολιτισμού για θέματα Αθλητισμού Ιωάννης Μπουρνούς.
Οι τέσσερις βουλευτές θεωρούν πως «στην περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της εξαγοράς [σ.σ.: της Nova από τον Βαγγέλη Μαρινάκη] γεννώνται δύο σοβαρότατα ζητήματα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και μάλιστα σε δύο διαφορετικές αγορές, αυτήν των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και αυτήν των ποδοσφαιρικών αγώνων».
Και αναφέρονται αναλυτικά, καταρχάς στη συγκέντρωση των ΜΜΕ:
«Το ενδεχόμενο συγκέντρωσης του ελέγχου της αγοράς των ΜΜΕ από τις εταιρείες συμφερόντων του συγκεκριμένου επιχειρηματία είναι κάτι παραπάνω από ορατό, καθώς
Α. μέσω της εξαγοράς του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κατέχει πλήθος εντύπων και ιστοσελίδων,
Β. μετά την εξαγορά της εταιρείας Αργος ελέγχει τη διανομή και την τιμολογιακή πολιτική αυτής σε ανταγωνιστικά έντυπα,
Γ. πρόσφατα ανακηρύχθηκε από το ΕΣΡ “οριστική δικαιούχος” για την έκτη τηλεοπτική άδεια ελεύθερης λήψης πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, κατέχει ήδη το νέο συνδρομητικό και δορυφορικό κανάλι με όνομα One TV, ενώ
Δ. η εξαγορά της Forthnet θα της δώσει και την ιδιοκτησία της συνδρομητικής πλατφόρμας Nova».
Αναφέρονται επιπλέον, κατά δεύτερον, στην αγορά των ποδοσφαιρικών αγώνων:
«Μείζον ζήτημα όμως γεννάται και για την αγορά των ποδοσφαιρικών αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος. Στον όμιλο Forthnet συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία Nova, που έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της SuperLeague, καθόσον τα συνδρομητικά κανάλια Novasports έχουν σε ισχύ συμφωνίες για τα εντός έδρας παιχνίδια των περισσότερων ΠΑΕ, δηλαδή των ΠΑΕ ΑΕΚ, ΑΕΛ, Αρη, Αστέρα Τρίπολης, Βόλου ΝΠΣ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Πανιωνίου και ΟΦΗ, ενώ από την άλλη μεριά με κυβερνητική πρωτοβουλία, εκπεφρασμένη σαφώς και διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, μειώθηκε ο αριθμός των ΠΑΕ, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των οποίων κατείχε η ΕΡΤ, με αποτέλεσμα οι ΠΑΕ ΠΑΟ και Αρη να μεταφέρουν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα στα συνδρομητικά κανάλια της Nova. Με δεδομένο ότι η εταιρεία ALTER EGO ελέγχεται από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, γεννάται το εύλογο και κρίσιμο ερώτημα, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί η παραπάνω εξαγορά, εάν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της υγιούς επιχειρηματικότητας».
Ζητούν λοιπόν από την Επιτροπή να αποφανθεί «περί του εάν η εξαγορά μιας τόσο μεγάλης συνδρομητικής πλατφόρμας, από επιχειρηματικό όμιλο ο οποίος κατέχει τα προαναφερθέντα στην παρούσα ενημερωτικά μέσα, θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στον ανταγωνισμό στον τομέα των ΜΜΕ» και να γνωμοδοτήσει «περί του εάν υπάρχει κίνδυνος για τον ανταγωνισμό στην αγορά των ποδοσφαιρικών αγώνων, εάν ιδιοκτήτης μιας μεγάλης ΠΑΕ καταστεί τελικώς και ιδιοκτήτης της συνδρομητικής πλατφόρμας η οποία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα αναμετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων για όλες σχεδόν τις ΠΑΕ του ελληνικού πρωταθλήματος».
Εξυπακούεται πως ζητούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να πάρει «κάθε αναγκαίο μέτρο, εφόσον κρίνει ότι στις συγκεκριμένες αγορές ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί ικανοποιητικά».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών