Απάτη σε βάρος του Δημοσίου από τη διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων και του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων και φορείς του Δημοσίου καταγγέλλουν με χθεσινή ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι το Α.Α. έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ και ακόμη δεν έχουν εισπραχθεί, ενώ την ίδια ώρα εισέπραττε χρηματικά ποσά από τον ΕΟΠΥΥ, παρ’ ότι δεν είχε φορολογική ενημερότητα, με ψευδή βεβαίωση που είχε εξασφαλιστεί μέσω της Ελένης Χαλβατζά, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, που είχε οριστεί ως επίτροπος για να παρακολουθεί τη νομιμότητα λειτουργίας της διοίκησης του Ασύλου!
Πώς φτάσαμε εδώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι βουλευτές, από τις 12/3 του 2015 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ζητήσει από την αρμόδια ΔΟΥ ΙΓ’ Αθηνών να προχωρήσει στην λήψη των απαιτούμενων μέτρων ώστε να εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Α.Α. Να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την είσπραξη των οφειλών την έχει καλέσει στις 5/5/2015 και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης με σχετικό έγγραφο και με δεύτερο έγγραφό του στις 7/5 ύστερα από ενημέρωση του ΣΔΟΕ ζήτησε από την ίδια ΔΟΥ “τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου εν σχέσει και με άλλη υπόθεση μη νόμιμης φορολόγησης των ετησίων εισοδημάτων του ανωτέρω σωματείου”.
Με έγγραφο του προϊσταμένου η ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών απάντησε πως, με απόφαση του προϊστάμενου που βασίζεται στην ΠΟΛ 1092/2014, περιόρισε σε ποσοστό 99% (!) την εκ μέρους της ΔΟΥ κατάσχεση σε βάρος του Ασύλου Ανιάτων. Δεν προκύπτει ωστόσο από πουθενά ότι η ΠΟΛ 1092/2014 βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση του Α.Α. Συνεπώς, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, η απόφαση για δυνατότητα κατάσχεσης μόλις 1% σε βάρος του Α.Α., ήταν “μη νόμιμη και αυθαίρετη, προκαλώντας συνακόλουθα ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο διά της αδυναμίας εισπράξεως των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ασύλου Ανιάτων”.
Την ίδια ώρα που οι διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών δεν τηρούνται, το ΙΠΧΠ, που είναι το Νοσοκομείο του Ασύλου Ανιάτων, απαλλάχθηκε από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής ενημερότητας και εισέπραττε κανονικά χρήματα από το Δημόσιο (ΕΟΠΥΥ), κάτι που ισχύει κατ’ εξαίρεση για ιδρύματα που έχουν συσταθεί με τον Νόμο 2039/1939. Το ΙΠΧΠ έχει συσταθεί με βάση το Ν.Δ. 1111/72 και όχι με τον Νόμο 2039/1939. Κατάφερε όμως να πάρει τη σχετική άδεια χάρη σε ψευδή βεβαίωση της Ελένης Χαλβατζά που πιστοποιεί ότι το ΙΠΧΠ έχει συσταθεί με τον Ν. 2039/1939, και μέχρι σήμερα “έχει εισπράξει παρανόμως από τον ΕΟΠΥΥ πάνω από 1.500.000 ευρώ!”.
Δεν είναι μόνο τα “εξοπλιστικά” και το “λαθρεμπόριο”
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ξεκάθαρα ότι το Άσυλο Ανιάτων και το Γηροκομείο Αθηνών πάσχουν από κακοδιοίκηση, από την οποία αν απαλλαγούν, θα μπορέσουν -χάρη στις τεράστιες περιουσίες τους- να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης όλης της Ελλάδας. Η πάταξη της διαφθοράς, που δεν είναι μόνο «εξοπλιστικά» και «λαθρεμπόριο» αλλά και περιπτώσεις όπως η καταγγελλόμενη, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν 1) για την εξασφάλιση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του Δημοσίου έναντι του ενεχόμενου ΝΠΙΔ Ασύλου Ανιάτων 2) για τη διερεύνηση της παράνομης ως άνω απαλλαγής, οφειλέτη του Δημοσίου από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας 3) για την απόδοση τυχόν αστικής και ποινικής ευθύνης των εμπλεκομένων στην εν λόγω υπόθεση (δημοσίων υπαλλήλων και τρίτων), καθώς, εφόσον επιβεβαιωθεί η παρανομία της εν λόγω απαλλαγής στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Οι βουλευτές που έκαναν την ερώτηση είναι οι Π. Σκουρολιάκος, Γ. Δέδες, Ε.Αυλωνίτου, Ε. Σκουφά, Ο. Τελιγιορίδου, Γ. Γεννιά και Τ. Μηταφίδης.