Στην Ανατολική Αττική τα τελευταία είκοσι χρόνια, μετακινήθηκε ένα μεγάλο μέρος κατοίκων από το πολεοδομικό συγκρότημα Αθήνας – Πειραιά. Άνθρωποι που αναζητούσαν ένα καλύτερο περιβάλλον για μόνιμη κατοικία και άλλοι που αναζητούσαν ένα προσιτό οικονομικά οικόπεδο, για να στεγάσουν σε μια οικία αυθαίρετη πολλές φορές την φαμίλια τους. Η δημιουργία της Αττικής Οδού και του Αεροδρομίου των Σπάτων, μεγάλωσαν το ρεύμα των νέων κατοίκων στην περιοχή.
Δυστυχώς όμως, όλη αυτή η άναρχη μετακίνηση, δεν συνοδεύτηκε από τα ανάλογα έργα υποδομής, ώστε να δεχθεί αυτό το πλήθος χωρίς προβλήματα. Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι το ίδιο με εκείνο που εξυπηρετούσε τα παλιά χωριά, το αποχετευτικό είναι σχεδόν ανύπαρκτο και το οδικό δίκτυο ανίκανο να εξυπηρετήσει τις πολλές
μετακινήσεις καθημερινά. Δυστυχώς τα προβλήματα είναι πολλά και σε πολλούς τομείς. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε λίγα μόνον από αυτά.
Το αγαθό της υγείας είναι πολύτιμο και πρέπει να εξασφαλίζεται με περιφερειακά ιατρεία και νοσοκομεία κοντά στον τόπο κατοικίας των πολιτών. Στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Το 2015, όταν την διακυβέρνηση ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, βρήκε Κέντρα Υγείας με εξαιρετικά μειωμένο το προσωπικό. Στα Καλύβια για παράδειγμα, το ΚΥ λειτουργούσε με 4 ιατρούς! Όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το παρέλαβε με 32!. Το ίδιο και σε άλλα πολλά ΚΥ. Στο Καπανδρίτι το ΚΥ λειτουργούσε μέχρι το μεσημέρι. Μετά το 2015, διέθετε πλήρες προσωπικό και έκανε μάλιστα και πολλές εφημερίες.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ανατολικής Αττικής όσον αφορά τον τομέα υγείας είναι η έλλειψη ενός νοσοκομείου. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, η κυβέρνηση της Κύπρου, ερώτησε την Ελληνική, τι θα μπορούσε να προσφέρει στην περιοχή. Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε την κατασκευή ενός νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Η Κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε, αλλά αμέσως μετά, έγιναν οι εκλογές του 2019 όπου τα ηνία της χώρας ανέλαβε η ΝΔ. Το έργο σταμάτησε.
Σε επίκαιρη ερώτησή μου στην Βουλή, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης μου απάντησε πως το νοσοκομείο δεν θα γίνει γιατί η λειτουργία του κοστίζει.
Καθημερινά η Ανατολική Αττική αποψιλώνεται από δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, κάνοντας την ζωή των κατοίκων δύσκολη. Η εφορία έφυγε από τις Αχαρνές, οι τράπεζες που με κόπο είχε κρατήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνουν η μία μετά την άλλη.
Δυσκολία υπάρχει και στην μετακίνηση εντός της Περιφερειακής Ενότητας. Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ έχουν μειώσει στο 50% τα δρομολόγιά τους από την αρχή της πανδημίας. Τα λεωφορεία που μισθώθηκαν από άλλες περιφέρειες, δεν λύνουν το πρόβλημα. Ο πολίτης της Αττικής, στην ουσία πληρώνει τρεις φορές την συγκοινωνία του. Μία μέσω φορολογίας για να υπάρχει δημόσια συγκοινωνία, την δεύτερη επιδοτώντας (από το δημόσιο ταμείο) τα λεωφορεία αυτά που έρχονται από άλλες περιφέρειες και την τρίτη, πληρώνοντας εισιτήριο για την διαδρομή που θα διανύσουν. Και αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τα δημόσια μέσα για να μεταβεί π.χ. από τις Αχαρνές στο Λαύριο, ή από την Βούλα στον Ωρωπό, αυτό είναι αδύνατον!
Με τεράστια καινά λειτουργούν και τα σχολεία μας και στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στοιβαγμένα (όπως παντού στην Ελλάδα) σε αίθουσες των 25 ατόμων και με τον φόβο του κορωνοϊού, διαπιστώνουν πως στην Ανατολική Αττική, δεν υπάρχουν οι δάσκαλοι παράλληλης στήριξης.
Σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο όμως με τα βουνά και τα δάση, τις ακρογιαλιές και τις καλλιέργειες, δεν υπάρχει η παραμικρή φροντίδα των κατοίκων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της εποχής μας.
Τον περασμένο χειμώνα, η καταστροφική χιονόπτωση, κράτησε όμηρους τους κατοίκους της βορειοανατολικής Αττικής για πολλές μέρες χωρίς ρεύμα και νερό. Η Πολιτική Προστασία, παρακολουθούσε αμήχανη, αφήνοντας την κανονικότητα στα χέρια των κατοίκων. Δένδρα και κλαριά είχαν πέσει και φράξει δρόμους και αυλές.
Επισκεπτόμενος την περιοχή, διαπίστωσα πως όλο αυτό το υλικό αν δεν μαζευτεί, θα μπορούσε να γίνει μια καταστροφική καύσιμη ύλη το καλοκαίρι. Μας διαβεβαίωσαν πως θα καθαριστούν τα πάντα.
Προς το τέλος Μαΐου, σε άλλη περιοδεία μου, διαπίστωσα ότι δυστυχώς, τα δάση δεν είχαν καθαριστεί. Με ερώτηση μου στους υπουργούς κκ Χαρδαλιά και Σκρέκα, στις 2 Ιουνίου του 2021, ερωτούσα τι προτίθενται να κάνουν έστω την τελευταία στιγμή. Δεν πήρα καμία απάντηση. Οι καλοκαιρινές φωτιές που αργά και βασανιστικά έκαψαν το Τατόι, τις Αφίδνες, την Μαλακάσα και άλλες περιοχές, βρήκαν πρόσφορο έδαφος.
Ας ελπίσουμε πως με συντονισμένες προσπάθειες των κατοίκων της, η Ανατολική Αττική θα γίνει ένας τόπος όπου και οι παλιοί της κάτοικοι, αλλά και οι νέοι που ήρθαν εδώ και την αγάπησαν, θα ζουν με ασφάλεια και θα έχουν τουλάχιστον τα βασικά αγαθά της ζωής εξασφαλισμένα. Προστασία από τις καταστροφές, υγεία, παιδεία και πρόοδο για τα παιδιά τους, σε ένα περιβάλλον πανέμορφο όπως αυτό της Αττικής γης.