Η κυβέρνηση απαξιώνει την δημόσια εκπαίδευση

Συνεδρίασε σήμερα η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου του Υπουργείου και άλλα θέματα αρμοδιότητας των Υπουργών.

Στην ομιλία του, ο Πάνος Σκουρολιάκος, για να δώσει ένα παράδειγμα του πώς η παράταξη που βρίσκεται στην κυβέρνηση έχει απαξιώσει διαχρονικά τη δημόσια εκπαίδευση, το δικαίωμα των παιδιών να σπουδάσουν χωρίς να πληρώσουν αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα στις παραστατικές τέχνες. Πάγιο αίτημα του καλλιτεχνικού χώρου ήταν η δημιουργία μιας τέτοιας ανώτατης σχολής αλλά καμία κυβέρνηση πριν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Υπάρχουν και στην Ελλάδα αδιαβάθμητες σπουδές και σεμινάρια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον ν. 4610/2016 ίδρυσε Σχολή Παραστατικών Τεχνών στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Περισσότερα

Θρησκεία και Οικολογία, συνέδριο στη Μόσχα

Σε συνέδριο για τη Θρησκεία και την Οικολογία στη Μόσχα συμμετείχε ως προσκαλεσμένος ομιλητής ο Πάνος Σκουρολιάκος.

previous arrow
next arrow
Slider

 

Σημεία της ομιλίας στο συνέδριο

Ο οικολογικός αγώνας στην καθημερινή ζωή του πλανήτη, φαίνεται πως δεν εμπνέεται ούτε επιτυγχάνεται μόνον μέσω πολιτικής και οικονομικής αλλαγής.  Αναγκαία είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Αναζητείται εδώ μια ζωή πιο λιτή απολαμβάνοντας τα απαραίτητα και απορρίπτοντας την σπατάλη και υπερεκμετάλλευση  σε πόρους και κεφάλαιο της ίδιας της φύσης του πλανήτη.

Θα πρέπει  να  ενθαρρύνουμε την μετάβαση σε μια οικολογική στροφή. Θα πρέπει  ακόμη να εργασθούμε για  ένα πιο υγειές περιβάλλον με ταυτόχρονη απαγόρευση της χρήσης χημικών προϊόντων στη γεωργία.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες χάριν στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην επιστήμη και την τεχνολογία,  είναι φανερό,  πως αλόγιστα, επισωρεύουν  πρόσθετα οικολογικά προβλήματα.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να νομοθετήσουν δίκαια, προς την κατεύθυνση της αποτροπής των περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Οι εμπορικές και επενδυτικές δραστηριότητες, θα πρέπει να κινούνται στα πλαίσια της οικολογικής ηθικής. Η  ανάπτυξη στον πλανήτη ή θα είναι ηθική και βιώσιμη, ή θα είναι καταστροφική. Γιατί βεβαίως η καταστροφή του περιβάλλοντος, έχει τελικά να κάνει με την απληστία του ανθρώπου που θέλει να κυριαρχεί επί της φύσης, να καθορίζει την καταναλωτική διαδικασία και εν τέλει να την ρυθμίζει

Επερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την απομάκρυνση της διευθύντριας του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠ.ΠΟ.

Η υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού είναι ένα απίθανο κουβάρι χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Η κ. Υπουργός δήλωσε ότι θα θέσει το Ταμείο σε εκκαθάριση, όμως αυτό θα μπορούσε να σημάνει την συγκάλυψη σημαντικών θεμάτων που έχουν προκύψει. Την ίδια ώρα, ασκήθηκε δίωξη για κακουργηματικές πράξεις σε μέλη προηγούμενων Δ.Σ. του φορέα από την Δικαιοσύνη.

Μία ακόμα από τις ενέργειες στη «λίστα υποχρεώσεων» της κ. Υπουργού ήταν η έκδοση κανονιστικών πράξεων για την αποπομπή της μέχρι πρότινος διευθύντριας κ. Αναστασίας Κουτσή. Με φωτογραφική διάταξη, η κ. Κουτσή απομακρύνθηκε από την διεύθυνση αφού πλέον, με τον νέο κανονισμό, έχει «ασυμβίβαστο» παράλληλης άσκησης καθηκόντων.

Διαβάστε την συνέχεια

Η υπουργός και η λίστα

Στήλη ΠΟΛΥ- Πολιτισμικά του Πάνου Σκουρολιάκου στην «Αυγή» του Σαββάτου

Υπάρχουν υπουργοί με όραμα και υπουργοί με «λίστα».

Για τη σημερινή υπουργό Πολιτισμού δεν μπορεί να πει κανείς πως διακρίνει στην μέχρι σήμερα πολιτική της κάποιο αν όχι «όραμα», σχέδιο έστω και σε αδρές γραμμές μάλιστα.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, ασχολήθηκε με πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους θέματα τα οποία καθόλου δεν είχαν το ένα με το άλλο κάποια συνάφεια, κάποια συνοχή, μια ενιαία πολιτική ματιά έστω. Τα θέματα που απασχολούν την κ. υπουργό, μοιάζουν να είναι αιτήματα γραμμένα πρόχειρα σε μια λίστα που για κάποιους λόγους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν πάραυτα!

Διαβάστε περισσότερα

Διπλό μονοπώλιο Μαρινάκη μέσω της Nova

του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Παππάς, Κάτσης, Σκουρολιάκος και Μπουρνούς καλούν την Επιτροπή να εξετάσει καταστρατήγηση του ανταγωνισμού και στην αγορά των ΜΜΕ και στην αγορά των ποδοσφαιρικών αγώνων, αν τελεσφορήσει η εξαγορά της Forthnet και μέσω αυτής της συνδρομητικής Nova.

Διαβάστε την συνέχεια