1990: Πρόβα τζενεράλε για το κλείσιμο της ΕΡΤ

27.07.2013

Τω καιρώ εκείνω, το 1990 δηλαδή, εγένοντο εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Ο K. Μητσοτάκης, ως υπέρμαχος της απεριόριστης ελευθερίας στην αγορά, άναψε το πράσινο φως και συνετελέσθη επί των ημερών του η γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης. Είχε προηγηθεί η ελεύθερη ραδιοφωνία, με πρωταγωνιστή τον Μιλτιάδη Έβερτ ως δήμαρχο Αθήνας. Εμβληματικός σταθμός ο 9.84, με άρωμα ελευθερίας και φρεσκάδας. Με την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές όμως, ο σταθμός σίγησε. Πέταξε έξω όλους τους συνεργάτες του και συνέχισε με καινούργιους και πιο… ημέτερους. Ένα Σάββατο βράδυ λοιπόν, κατεβαίνοντας στον σταθμό για την εκπομπή μου, βάζοντας να ακούσω τον σταθμό στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου, εισπράττω μια εκκωφαντική σιωπή. Το μαύρο στην ελεύθερη ραδιοφωνία ήταν γεγονός. Το επέβαλαν οι ίδιοι που τη δημιούργησαν. Τη δημιούργησαν γιατί τους συνέφερε και την «αποσύνδεσαν» γιατί έτσι τους συνέφερε στη συνέχεια! Στη Λιοσίων, απ’ όπου εξέπεμπε ο σταθμός, η πόρτα ήταν κλειστή. Τις επόμενες μέρες συνελεύσεις επί συνελεύσεων δεν κατέληξαν πουθενά, γιατί οι αποφάσεις ήταν προειλημμένες, αλλά και γιατί κάποιοι συζητούσαν με τους «υπεύθυνους» μπαίνοντας από την πίσω πόρτα.

Η ΕΡΤ εκείνη την εποχή ήταν παντοδύναμη. Παρ’ όλες τις δυσλειτουργίες και αμαρτίες της, εξέπεμπε ένα πρόγραμμα όπου, ακόμα και στα χειρότερά του, διατηρούσε ένα επίπεδο. Και στην τηλεόραση, αλλά και στο ραδιόφωνο. Το Τρίτο Πρόγραμμα που δημιούργησε ο Διονύσιος Ρώμας το 1954 και απογείωσε ο Μάνος Χατζιδάκις μετά το 1974 ήταν ακμαίο ακόμα. Το Δεύτερο Πρόγραμμα απέκτησε ζωντάνια με τη Σοφία Μιχαλίτση και έγινε ο αγαπημένος σταθμός του κοινού. Μέχρι και τραγούδι έγινε από τους Κραουνάκη – Νικολακοπούλου: «Πιάσε το Δεύτερο – Σε ήχο ελεύθερο…». Στην τηλεόραση υπήρχαν σειρές με τηλεοπτικά διασκευασμένη ωραία νεοελληνική λογοτεχνία, υπήρχε το «Θέατρο της Δευτέρας», μουσικές εκπομπές και αφιερώματα με Παπαστεφάνου, Κωστάλα και άλλους. Ήταν τότε η ΕΡΤ μια δυνατή παρουσία, την οποία εμπιστευόταν το ραδιοτηλεοπτικό κοινό. Στα στούντιο και τους διαδρόμους της, καθημερινά, μουσικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, δούλευαν γι’ αυτό το πρόγραμμα προσφέροντας κάτι από το ταλέντο και την προσωπικότητά τους. Άλλοι ήταν «ημέτεροι» (των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, βεβαίως βεβαίως) και άλλοι γιατί η ίδια η ΕΡΤ είχε ανάγκη τις γνώσεις και το ταλέντο τους, ώστε να έχει ένα καλό πρόγραμμα.

Αυτή ήταν η κρατική ΕΡΤ. Συνέχιζε την πορεία της ανέμελη, σαν παλιά αρχόντισσα, πίνοντας τσάι στα σαλόνια της, ανύποπτη για τη νέα και τσαχπίνα ιδιωτική τηλεόραση που εμφανίσθηκε στον κήπο, απειλώντας να αλώσει το αρχοντικό της τηλεθέασης.

Δεν μπορούσε από μόνη της η «νεαρά» να τα καταφέρει όμως. Ήθελε κι ένα «πουσάρισμα», ένα «χεράκι» από την κυβερνητική εξουσία. Και, ω της συμπτώσεως, μόλις έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης, μόλις, ως είθισται, άλλαξαν τα συμβούλια και οι διευθυντές στην ΕΡΤ, έπεσε μαύρο! Όχι. Δεν την έκλεισε εντελώς. Απλώς της τράβηξε την πρίζα και την άφησε να δουλέψει με μία αδύναμη γεννήτρια. Τέρμα στις παραγωγές. Σίριαλ, “Θέατρα της Δευτέρας” και παρόμοιες αηδίες στο πυρ το εξώτερον. Στο ραδιόφωνο τα ίδια. Τι πράγμα; Εκπομπές λόγου; Μουσικές εκπομπές που αποφασίζουν οι μουσικοί παραγωγοί και όχι οι εταιρείες για το τι θα μεταδίδεται; Τρελοί θα είσαστε! Θυμάμαι, στο θρυλικό Δεύτερο Πρόγραμμα αντικατέστησε τη Σοφία Μιχαλίτση ο συμπαθέστατος αθλητικογράφος Βασίλης Κοντοβαζαινίτης, ο οποίος αντιμετώπιζε με έκπληξη το νέο του πόστο. Έκτοτε… δεν ξανακούσαμε για το Δεύτερο. Όπως και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ΕΡΤ. Η κουρασμένη δημόσια ΕΡΤ του 1990 έκανε πίσω, για να περάσει απαστράπτουσα η ιδιωτική συνάδελφός της, φέρνοντας ένα πρόγραμμα όπου το καλό γούστο και η απίστευτη κακογουστιά συνυπήρχαν. Όχι ως άποψη, αλλά ως ανάγκη προσέλκυσης θεατών, με κάθε τρόπο. Και τούτο γιατί η θεαματικότητα φέρνει διαφημίσεις. Δηλαδή έσοδα.

Από τότε η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση δεν μπόρεσε ποτέ να ορθοποδήσει πραγματικά. Την περίοδο που πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή προσπάθησε να ανακάμψει, δεν τα κατάφερε. Μαϊμούδισε τα κόλπα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Γιουροβίζιον, φθηνά θεάματα, χρυσοπληρωμένες μετεγγραφές, μαζί με τους αμήχανους μόνιμους υπαλλήλους, δεν κατάφεραν να ανταγωνισθούν τα ιδιωτικά κανάλια. Και τούτο γιατί, αντί να παίξει η ΕΡΤ στο γήπεδό της, έπαιξε στο γήπεδο του αντιπάλου, χωρίς δεμένη ομάδα, χωρίς προπονητή και χωρίς κερκίδα. Η συνέχεια είναι γνωστή…

Το 1990, λοιπόν, ο Κώστας Μητσοτάκης, κατεβάζοντας ταχύτητες, έκανε την πρόβα τζενεράλε για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τη λάβωσε βαριά. Ο Αντώνης Σαμαράς, προ εβδομάδων, την αποτέλειωσε. Όπως είχε αποτελειώσει το 1993 και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη…

source:http://www.avgi.gr/article/693222/1990-proba-tzenerale-gia-to-kleisimo-tis-ert