Πάνος Σκουρολιάκος: Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι σε υψηλότατο επίπεδο και μας εμπνέουν πίστη στην πατρίδα και υψηλό ηθικό. (Εφημ. Πένα)

Αποκλείει ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής Πάνος Σκουρολιάκος, με συνέντευξη που παραχωρεί στην «Πένα της Αττικής». Εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της χώρας μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, ενώ για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που διεξήχθει στο Λαύριο, σημειώνει πως αποφασίστηκαν σημαντικά θέματα για την Ανατολική Αττική και διασφαλίστηκε η ελεύθερη διέλευση των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής από τα πλευρικά διόδια.

Συνέντευξη Πάνου Σκουρολιάκου στην Πένα Ανατ.Αττικής (Μάρτιος 2018) στην Αγγελική Λάζου

Ερώτηση: Τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε το περιφερειακο αναπτυξιακό συνέδριο Ανατολικής Αττικης. Θα ήθελα την εκτίμηση σας για τα σημαντικότερα έργα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και εάν μπορείτε να δώσετε ένα ουσιαστικό χρονοδιάγραμμα.

Απ. :  Κατ  αρχάς επιτρέψτε μου να πω δύο  λόγια για το εγχείρημα της οργάνωσης Περιφερειακών Συνεδρίων σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια δράση που ανατρέπει το μοντέλο της αθηνοκεντρικής παντοδυναμίας όσον αφορά την διακυβέρνηση. Δεν συμφωνούμε με τον κλεισμένο στη γυάλα υπουργό, που παίρνει αποφάσεις πληροφορούμενος μόνο από τους συμβούλους ή και από κάποιους φίλα προσκείμενους τις περισσότερες φορές τοπικούς παράγοντες. Σε όλη την χώρα, αλλά και στην Ανατολική Αττική, οι υπουργοί συζητούν και πληροφορούνται επί τόπου για τα ιδιαίτερα προβλήματα. Συζητούν με τους πάντες. Τοπική και Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, παραγωγικές τάξεις, ενώσεις επαγγελματικές και κοινωνικές. Στο Λαύριο, ο πρωθυπουργός και  δεκαεννέα υπουργοί της κυβέρνησης συζήτησαν, άκουσαν προτάσεις και αντιρρήσεις και έδωσαν λύσεις σε προβλήματα της περιοχής. Δρομολογήθηκαν οι λύσεις, ήδη από την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα υπογράφηκε η   μεταβίβαση σε δήμους  παραλιακών μετώπων. Αναγγέλθηκε η προέκταση του  προαστιακού  σιδηροδρόμου προς Λαύριο και Ραφήνα. Η περιφερειακή  οδός Λαυρίου προς το νότιο μέρος του λιμανιού. Η επέκταση της Αττικής οδού, η ελεύθερη διέλευση των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής από τα πλευρικά διόδια, η αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η δημιουργία νέου  τεχνολογικού πάρκου στην Ανατολική Αττική, η επέκταση των ενισχύσεων σε περισσότερους  νέους αγρότες και πολλά άλλα. Το σημαντικό είναι πως ενώ τα περιφερειακά συνέδρια δεν έχουν τελειώσει, συτήθηκε μια δομή παρακολούθησης της υλοποίησης των εξαγγελιών, πανελλαδικά. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πληροφορούμαστε πως ήδη υλοποιούνται πολλά από αυτά, και η ροή  υλοποίησης, συνεχίζεται με επιτυχία.

Ερώτηση : Η χώρα τον Αύγουστο ολοκληρώνει το πρόγραμμα, πως θα περιγράφατε την επόμενη  ημέρα με δεδομένο ότι ο στόχος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην ξαναγυρίσουμε σε όσα μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού 

Απ.     Από τον Αύγουστο, με την καθαρή έξοδο, θα είμαστε επιτέλους έξω από τα μνημόνια. Αρχίζει με δική μας ευθύνη και με δικές μας αποφάσεις η ανάταξη της χώρας. Με την ελευθερία κινήσεων που θα έχουμε, θα αγωνιστούμε  να επανορθώσουμε αδικίες που έχουν γίνει και να περιορίσουμε τα επώδυνα μέτρα. Δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις γκρέμισαν το οικονομικό οικοδόμημα της χώρας. Φτωχύναμε κατά 25%. Τα σκάνδαλα, η διαπλοκή, η καταλήστευση του δημόσιου πλούτου, φέρνουν την σφραγίδα όλων όσων μας κυβέρνησαν εδώ και σαράντα χρόνια και   ευθύνονται για την άσχημη περίοδο που περάσαμε. Όλοι μαζί τώρα, θα πρέπει να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας σε στέρεες βάσεις και να φροντίσουμε ώστε να μην επιστρέψουμε ποτέ σε πρακτικές σαν αυτές που έφεραν την κρίση.

Ερώτηση: Πόσο σας ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα και τελικά ποσό κοντά είμαστε σε θερμό επεισόδιο; 

 Απ.: Η  Τουρκία προσπαθώντας να ξεπεράσει τα δικά της οξυμένα προβλήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στα εξωτερικά της κάνει θόρυβο προκειμένου να αντιμετωπίσει θέματα όπως το κουρδικό, αλλά και θέματα δημοκρατίας. Δεν θεωρώ πως θα έχουμε κάποιο θερμό επεισόδιο. Δεν έχει την πολυτέλεια η Τουρκία, πέραν της «φασαρίας» να προχωρήσει σε κάποιο «ατύχημα». Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι σε υψηλότατο επίπεδο και μας εμπνέουν πίστη στην πατρίδα και υψηλό ηθικό.

(ΠΗΓΗ : Έντυπη μορφή εφημερίδας Ανατολικής Αττικής Πένα τ.Μαΐου 2018 )

 

Πάνος Σκουρολιάκος στη «Νέα Σελίδα»: Φορτωθήκαμε στο θέμα της ΠΓΔΜ την ατολμία δεκαετιών

«Χωρίς πολιτική βούληση, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Οφείλει ο κ. Μητσοτάκης, στον βαθμό που εκφράζει το σύνολο του κόμματός του, να πάρει σαφή θέση», λέει στη «Νέα Σελίδα» αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος, ενώ για τις τουρκικές προκλήσεις σημειώνει: «Η Αγκυρα μέσω της όξυνσης προσπαθεί να ξεπεράσει δικά της προβλήματα».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Κεφάλαιο δημοσκοπήσεις: Σε ποιες παρεμβάσεις και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί ένα πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχων στην αγορά των μετρήσεων ώστε να μπει τέλος σε πιθανές πρακτικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης;

Οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στο πεδίο της πολιτικής έχουν καθοριστική σημασία για τον κοινό μας βίο. Η έρευνα της κοινής γνώμης για τη στατιστική καταγραφή της πραγματικότητας θα πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία και στην απόλυτη διαφάνεια ως προς τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί μια εταιρεία δημοσκοπήσεων. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει ένας έγκυρος διεθνής οργανισμός, ο ESOMAR, στον οποίο συμμετέχουν οικειοθελώς οι εταιρείες του χώρου, πληρώνοντας, μάλιστα, υψηλό τίμημα και δίνοντάς του το δικαίωμα, ανά πάσα στιγμή και χωρίς προειδοποίηση να ελέγξει όλο το πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν. Η πλειονότητα των εταιρειών στη χώρα μας είναι μέλη αυτού του οργανισμού, απολαμβάνοντας την έγκυρη πιστοποίησή του. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει σε μια εταιρεία δημοσκοπήσεων να συμμετέχει στον ESOMAR. Θα μπορούσε ίσως να προτείνει κανείς τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής που θα ελέγχει και θα πιστοποιεί την εγκυρότητα των πολιτικών μόνο μετρήσεων, στα πρότυπα του διεθνούς οργανισμού που προανέφερα.

Πιστεύετε στην ενότητα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς; Με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί;

Οι εποχές των παντοδυναμιών έχουν παρέλθει οριστικά. Η συνεργασία και οι συμμαχίες σε πολιτικό επίπεδο είναι μονόδρομος. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτείται συνεργασία των αριστερών, κεντροαριστερών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να περάσουμε από την παντοδυναμία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων σε μια ΕΕ με κοινωνικές ευαισθησίες. Στη χώρα μας το μέλλον απαιτεί συναινέσεις με προοδευτικές δυνάμεις αλλά και μια Κεντροαριστερά απαλλαγμένη από τα αμαρτωλά βαρίδια του παρελθόντος της.

Πάμε στα ελληνοτουρκικά… Οι πολίτες ανησυχούν για ένα θερμό επεισόδιο. Τι εκτιμάτε ότι επιδιώκει με την όξυνση της έντασης η Άγκυρα;

Θεωρώ ότι η Αγκυρα προσπαθεί μέσω της όξυνσης αυτής να ξεπεράσει δικά της, μείζονα εσωτερικά και όχι μόνο προβλήματα. Ο εφιάλτης της Τουρκίας για τη δημιουργία μιας νέας κρατικής κουρδικής οντότητας στα ανατολικά της την υποχρεώνει να στρέφεται αδιακρίτως έναντι των πάντων, δημιουργώντας θόρυβο. Βεβαίως, σε μια τέτοια κατάσταση είναι πιθανό ίσως και κάποιο «ατύχημα». Το επίπεδο ετοιμότητας και αξιοσύνης των ενόπλων δυνάμεών μας όμως είναι τέτοιο που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς και με υψηλό ηθικό.

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μπορεί να βρεθεί λύση πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο; Συμφέρει την Ελλάδα η διαιώνιση του προβλήματος;

Φορτωθήκαμε στο θέμα της ΠΓΔΜ τη ραθυμία, την ατολμία και την αναποφασιστικότητα δεκαετιών. Χωρίς πολιτική βούληση, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Με περισσό θράσος τώρα ζητούν και τα ρέστα, γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει τη γενναιότητα να αντιμετωπίσει το θέμα. Οι «κόκκινες γραμμές» είναι ξεκάθαρες. Και προς τους γείτονες αλλά και προς τον ελληνικό λαό. Είναι θέσεις που έχει προσυπογράψει και η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν κυβέρνηση. Δεν μπορεί τώρα να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Το πρόβλημα δεν μπορεί να περιμένει τις διαφορετικές συνιστώσες εντός της ΝΔ να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Οφείλει ο κ. Μητσοτάκης, στον βαθμό που εκφράζει το σύνολο του κόμματός του, να πάρει σαφή θέση.
Αυτό έχει κάνει ξεκάθαρα, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας. Οφείλουμε να διευκολύνουμε κράτη στα βόρειά μας να περάσουν σε ένα περιβάλλον με δικαιώματα και υποχρεώσεις, μακριά από επιρροές χωρών που τα χρησιμοποιούν για τους δικούς τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς. Στο ΝΑΤΟ εντάσσεται ένα κράτος όταν προσκληθεί κι αφού δεν υπάρχει βέτο από άλλο κράτος-μέλος της Συμμαχίας. Εφόσον οι «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης γίνουν αποδεκτές, τότε νομίζω πως ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Μεταξύ καλλιτεχνικής και πολιτικής δραστηριοποίησής σας, υπάρχει ο ρόλος του «διαχειριστή»… Έχετε διευθύνει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με επιτυχία και, κυρίως, έχετε αξιοποιήσει μέσα από αυτό ανθρώπους της τέχνης με γόνιμο τρόπο. Πώς αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας όταν στοχεύετε πέρα από το «εγώ», όταν επιμελείστε το «εμείς»; Είναι κι αυτό μια πολιτική πράξη;

Στην τέχνη αλλά και στην πολιτική το ζητούμενο για ένα θετικό αποτέλεσμα είναι ο δημιουργικός συνδυασμός του «εγώ» με το «εμείς». Η προσωπική συμβολή του καθενός σε ένα πολιτικό ή και καλλιτεχνικό εγχείρημα είναι καθοριστική. Η προσωπική ματιά, η ατομική συνεισφορά στο συλλογικό όραμα θέτουν στέρεα θεμέλια και δίνουν ποικιλία και πνοή στον κοινό αγώνα. Πρέπει όμως τα διαφορετικά «εγώ» να συνομιλούν μεταξύ τους και να συντονίζονται ώστε να συντίθενται δημοκρατικά και αποτελεσματικά. Η επιβολή προσώπων και ιδεών αυθαιρέτως ή με πλάγιους τρόπους δίνει ένα αποτέλεσμα που μπορεί να έχει κυρίαρχη προσωπική σφραγίδα, δεν έχει όμως τον πλούτο της συλλογικής δράσης. Ως πολιτική πράξη, η προσωπική συμβολή θα πρέπει να υποτάσσεται στη συλλογικότητα και η συλλογικότητα να σέβεται τη μονάδα.

Τα προσωπικά σας σχέδια στο θέατρο ποια είναι;

Αυτή τη στιγμή εργάζομαι για να υπηρετήσω την εντολή που μου δόθηκε ως βουλευτή. Και επειδή πιστεύω ότι το βουλευτιλίκι δεν είναι για χόρταση, βλέπω την παρουσία μου στο Κοινοβούλιο ως μια περίοδο κατά την οποία μπορώ να μεταφέρω τις εμπειρίες και τις αγωνίες της σαραντάχρονης πορείας μου στο θέατρο, αναζητώντας λύσεις σε πολλά και χρόνια προβλήματα. Αμέσως μετά θα γυρίσω ξανά, ελπίζω, στο θέατρο, που είναι το σπίτι μου, η ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 46 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 22 Απριλίου 2018.

(ΠΗΓΗ : https://neaselida.gr/milisan-sti-nea-selida/panos-skoyroliakos-sti-nea-selida-fortothikame-sto-thema-tis-pgdm-tin-atolmia-dekaetion/)

Π. Σκουρολιάκος: «Το νομοσχέδιο δίνει λόγο και εξουσία στους δημιουργούς» (ΑΥΓΗ 17.07.2017)

“Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη περιορίστηκαν σε αντιπολιτευτικές κορώνες γενικού περιεχομένου, ήρθαν χωρίς προτάσεις και χωρίς απόψεις. Εμφανίστηκαν να αγνοούν παντελώς τα συμφέροντα χιλιάδων δημιουργών και εκτελεστών”

Ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα από την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ είναι πλέον πραγματικότητα. Έχοντας διανύσει μια μακρά, πολυτάραχη διαδρομή ως νομοσχέδιο, πήγε και ήρθε από τη Βουλή, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, δημιούργησε αντιπαραθέσεις, έφερε ομάδες δημιουργών και πολιτικών αντιμέτωπες και σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε αρκετούς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση, η πρώτη έπειτα από δεκαετίες πολιτικής απραξίας αλλά και εθελοτυφλίας απέναντι στη σκανδαλώδη διαδρομή της ΑΕΠΙ, επιχειρεί να θέσει ένα πλαίσιο στον ευαίσθητο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων έτσι όπως το ορίζει η Οδηγία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που ενσωματώθηκε πλέον στην εθνική, και όπως επιβάλλει η ιδιόμορφη ελληνική περίπτωση.

«Ο νέος νόμος φέρνει τους δημιουργούς στο προσκήνιο» λέει ο Πάνος Σκουρολιάκος, βασικός εισηγητής του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα κατά τη συζήτηση και στη συνέχεια ψήφισή του στη Βουλή και εξηγεί όσα επιχειρεί να ρυθμίσει, ακόμα και όσα παρακάμπτει ο νέος νόμος του κράτους. Παράλληλα, καυτηριάζει την αντιπολίτευση, Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη, που «εμφανίστηκαν να αγνοούν παντελώς όλα τα ζητήματα που θίγει ο νόμος».

 

* Τι καινούργιο φέρνει ο νέος νόμος εκτός από την ενσωμάτωση της Οδηγίας του 2014 της Ε.Ε.;

Ως ένας απολύτως ανθρωποκεντρικός νόμος, φέρνει, ανάμεσα στα άλλα τους δημιουργούς στο προσκήνιο και τους δίνει όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για να γνωρίζουν τα πάντα γύρω από την οικονομική απολαβή που μπορούν να έχουν ως δικαιούχοι πνευματικών ή συγγενικών δικαιωμάτων και να έχουν λόγο για οτιδήποτε γύρω από αυτές τις οικονομικές απολαβές.

 

* Πώς γίνεται αυτό;

Με την καθιέρωση σε όλους τους οργανισμούς συλλογής και απόδοσης δικαιωμάτων της γενικής συνέλευσης των μελών – δικαιούχων. Η γενική συνέλευση γνωρίζει και αποφασίζει για τα πάντα και επιπρόσθετα εκλέγει τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου, που είναι το αποφασιστικό όργανο για οτιδήποτε αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού, τον τρόπο που τα διαθέτει και βέβαια ό,τι έχει να κάνει με τη συλλογή και απόδοση των δικαιωμάτων. Καθιερώνεται πλέον όλες οι συναλλαγές να γίνονται μέσω τραπέζης ή ηλεκτρονικά και επιβάλλεται η κατάθεση των χρημάτων που αφορούν τις πληρωμές των δικαιωμάτων των μελών σε ξεχωριστό λογαριασμό από εκείνον όπου υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού συλλογής και διαχείρισης. Σημαντικό είναι ακόμη ότι καθορίζεται πως ο οργανισμός μπορεί να παρακρατεί για τα λειτουργικά του έξοδα μόνο 20% επί των εισπράξεων. Πολλοί όμως μικροί ΟΣΔ παραπονέθηκαν ότι το 20% είναι λίγο για την περίπτωσή τους. Νομοθετήσαμε λοιπόν πως όσοι έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ να παρακρατούν 25%. Μέχρι τώρα υπήρχαν οργανισμοί που παρακρατούσαν 30%, 37%, ακόμα και 50% επί των εισπράξεων.

Σε αυτόν τον τόνο κινείται το νομοσχέδιο, προστατεύοντας τους δημιουργούς, επιβάλλοντας σεβασμό στο έργο τους και αποδίδοντας δικαιοσύνη, επιτέλους, έπειτα από δεκαετίες επικράτησης ενός τοπίου ατασθαλιών και ζούγκλας. Δυστυχώς, το θέμα της ΑΕΠΙ μονοπώλησε το ενδιαφέρον γύρω από το νομοσχέδιο και όχι άδικα. Όλοι ήξεραν ότι αυτή η ιδιωτική εταιρεία, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων των προηγούμενων δεκαετιών, ήταν ο απόλυτος άρχων στην είσπραξη των μουσικών δικαιωμάτων, κάνοντας ό,τι ήθελε και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Το πόρισμα που παρήγγειλαν οι πρώην υπουργοί Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Ξυδάκης στην Ernst & Young για την περίοδο 2000-2014 αποκάλυψε τη σκανδαλώδη δράση της εταιρείας και το θέμα βρίσκεται στον εισαγγελέα. Έκπληξη προκάλεσε η παντελής, όπως αποδείχτηκε στη Βουλή, άγνοια του θέματος εκ μέρους της αντιπολίτευσης όλων των ζητημάτων που θίγει ο νόμος. Περιορίστηκαν σε αντιπολιτευτικές κορώνες γενικού περιεχομένου, ήρθαν χωρίς προτάσεις και χωρίς απόψεις. Εμφανίστηκαν δηλαδή να αγνοούν παντελώς τα συμφέροντα χιλιάδων δημιουργών και εκτελεστών, δηλώνοντας, τόσο η Ν.Δ. όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πως το νομοσχέδιο που δίνει για πρώτη φορά στους δημιουργούς λόγο και εξουσία για την περιουσία τους είναι ένα τερατούργημα.

 

* Με το δεδομένο της σκανδαλώδους δράσης της ΑΕΠΙ, ο νόμος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της δημιουργίας και μιας άλλης ΑΟΔ με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αντί να δείχνει τον δρόμο για τη μετεξέλιξη της σε ΟΣΔ. Γιατί;

Να δούμε πριν απ’ όλα αν το σύνταγμα επιτρέπει και ποιες παρεμβάσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Ώστε οτιδήποτε κάνουμε δεν θα κινδυνεύει να εκπέσει. Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο, αν μια τέτοια ιδιωτική εταιρεία κατέχει δεσπόζουσα θέση, υπόκειται στους κανόνες των ΟΣΔ και εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Το αν θα μείνουν οι δημιουργοί ή αν θα δημιουργήσουν έναν άλλο φορέα είναι δικό τους θέμα.

 

* Γιατί το Εποπτικό Συμβούλιο όλων των οργανισμών διορίζεται από τον υπουργό Πολιτισμού;

Διορίζεται σε ένα μεταβατικό διάστημα προκειμένου να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, η οποία στη συνέχεια, με δημοκρατικές διαδικασίες, θα εκλέξει το κανονικό Εποπτικό Συμβούλιο.

 

* Γιατί δεν προβλέπει το νομοσχέδιο την επόμενη ημέρα σε περίπτωση ανάκλησης άδειας ή πτώχευσης μιας Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, όπως η ΑΕΠΙ;

Μπορεί άραγε να προβλέψει την επόμενη ημέρα μιας ιδιωτικής εταιρείας; Αυτό που κάνει το νομοσχέδιο είναι να βάζει κανόνες και να προβλέψει με την υπαγωγή της, εφόσον γίνει δεσπόζουσα, στις υποχρεώσεις των ΟΣΔ, να μην προβαίνει σε αδιαφανείς, παράνομες και οικονομικές αδικίες σε βάρος των δημιουργών και της πνευματικής περιουσίας τους. Από ’κεί και πέρα, οι δημιουργοί μπορούν να εκπροσωπηθούν από άλλον οργανισμό εάν υπάρχει ή να δημιουργήσουν έναν νέο, μια και οι συνεταιριστικοί οργανισμοί αυτού του είδους είναι η καλύτερη λύση.

 

* Με ποιο σκεπτικό ο νομοθέτης ορίζει τη συνδιοίκηση του προσωρινού επιτρόπου με τη διοίκηση της ΑΟΔ με δεσπόζουσα θέση, όταν μάλιστα αυτή ελέγχεται για κακουργηματικές πράξεις;

Η διαδικασία του προσωρινού επιτρόπου ήρθε με τροπολογία τον Μάρτιο του 2017 στη Βουλή λόγω των έκτακτων καταστάσεων, μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της Ernst & Young, αφενός για να συνεχιστεί η λειτουργία της Εταιρείας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τους χρήστες ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξη και απόδοση δικαιωμάτων στους δημιουργούς και αφετέρου να μην καθιστά το Ελληνικό Δημόσιο εγγυητή των χρεών της ΑΕΠΙ.

 

* Για τον επίτροπο τι προβλέπεται;

Ο νέος νόμος προβλέπει τον διορισμό επιτρόπου, ο οποίος, είτε στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης είτε στις Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης, είτε στις Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, έχει ως αρμοδιότητα την άσκηση διοίκησης εξ ολοκλήρου. Για τον διορισμό του έχουν λόγο και οι δημιουργοί μέσω των Εποπτικών Συμβουλίων ή των γενικών συνελεύσεων.

 

* Ως προς το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στα ζητήματα διδασκαλίας τι ακριβώς συνέβη;

Έγινε η απαραίτητη διαβούλευση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και του υπουργείου και διαμορφώθηκε το πλαίσιο απόδοσης πνευματικών δικαιωμάτων που αφορούν τα επιστημονικά συγγράμματα και τον δημόσιο δανεισμό σε σχολικές και ακαδημαϊκές βιβλίοθήκες.

 

* Σε αυτήν την περίπτωση, είχαμε τα θετικά αποτελέσματα της διαβούλευσης μεταξύ των μερών. Γιατί αυτά τα αποτελέσματα δεν επιδιώχθηκαν γενικά για το νομοσχέδιο και επιλέχθηκε τελικά η ψήφισή του με τη διαδικασία του επείγοντος;

Υπήρχαν πολλοί λόγοι. Το θέμα είχε ωριμάσει έπειτα από δύο χρόνια διαβούλευση και δυστυχώς η ΑΕΠΙ πάγωσε τις πληρωμές της προς τους δικαιούχους. Το προηγούμενο εξάμηνο είχε εισπράξει 22 εκατ. ευρώ από δικαιώματα και η επίτροπος που διορίστηκε τον Μάιο βρήκε στα ταμεία μόνο 3 εκατ. Το συμφέρον λοιπόν των δημιουργών απαιτούσε την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου ώστε να ομαλοποιηθεί το τοπίο στον χώρο της είσπραξης και διανομής των πνευματικών δικαιωμάτων. Το θέμα του επείγοντος ήταν το μοναδικό που ανέδειξε η αντιπολίτευση επειδή ακριβώς δεν είχε άποψη για το ίδιο το νομοσχέδιο και ποσώς ενδιαφερόταν για την κάλυψη των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν σε βάρος των δημιουργών.

 

* Τι ακριβώς συνέβη με το άρθρο 67 που αφορούσε την Υπουργική Απόφαση κατόπιν γνωμοδότησης από το ΚΑΣ, για υλοποίηση έργων σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και ιστορικούς τόπους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων στις οποίες συμμετέχει ως συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού και ορθώς αποσύρθηκε;

Αποσύρθηκε διότι θεωρήσαμε ότι κυρίως το θέμα αλλά και η διατύπωσή του χρήζουν περεταίρω διαλόγου. Ήταν ένα άρθρο που συμπεριλαμβανόταν στις λοιπές διατάξεις και δεν ήταν ένα άρθρο του κυρίως νομοσχεδίου το οποίο επεξεργαζόμασταν όλο αυτό το διάστημα.

 

* Το άρθρο 61, το οποίο αφορά στο Αρχείο Πολιτιστικών Ταινιών, γιατί αποσύρθηκε;

Ως λοιπή διάταξη, και αυτό θεωρήθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού και Ψηφιακής Πολιτικής ότι χρήζει μεγαλύτερου διαλόγου και προετοιμασίας.

 

* Γιατί αποσύρθηκε η “εύλογη αμοιβή” επί των smartphone;

Γιατί υπάρχει δικαστική διένεξη μεταξύ των οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και, επειδή δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε το ύψος της αμοιβής πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, καταλήξαμε να περιμένουμε την οριστική δικαστική απόφαση, που θα καθορίσει και το ύψος της αμοιβής. Ωστόσο, για όλα τα άλλα θέματα ορίστηκε η αύξηση από 1% σε 2% επί της τιμής των μέσων αναπαραγωγής και εκτυπώσεων των υλικών της πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

* Ως τελικό συμπέρασμα τι κρατάτε;

Πέρα από τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, θέλω να καταθέσω πως σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας του είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια όλων των εμπλεκομένων δημιουργών. Στάθηκαν δίπλα μας, ήταν αυστηροί μαζί μας και απαιτητικοί, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι μόνο η Αριστερά είναι διατεθειμένη, σ’ αυτό το ασφυκτικό τοπίο που ζούμε, οικονομικά και κοινωνικά, να παλέψει ώστε να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης δικαιοσύνη όσον αφορά τον μόχθο, την εργασία και την αμοιβή τους. Δεν τελειώσαμε μ’ αυτό το νομοσχέδιο. Μας περιμένουν ακόμα πολλά σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και τις τέχνες και θα τα επιτύχουμε μαζί με όλους τους ανθρώπους αυτού του υπέροχου χώρου.

(ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜ ΑΥΓΗ http://www.avgi.gr/article/10964/8301820/-to-nomoschedio-dinei-logo-kai-exousia-stous-demiourgous-)

 

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ. ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ

Πάνος Σκουρολιάκος: “Ελλάδα και Κίνα. ΄Οταν οι πολιτισμοί συναντιούνται” ( Συνέντευξη στο greece-china.com )

– Κύριε βουλευτά, σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε να μας παραχωρήσετε αυτή τη συνέντευξη. Όπως γνωρίζουμε είστε μέλος της Ομάδας Φιλίας με την Κίνα, της Βουλής μας. Μπορείτε να μας πείτε κάποια απ’ τα θέματα που ασχολείστε και πόσο έχουν προχωρήσει οι επαφές σας με την Κίνα;

– Βρισκόμαστε ακόμα σε  πρώτο στάδιο. Οι επαφές μας θα αρχίσουν αφού ορισθεί το πλαίσιο πρωτοβουλιών της επιτροπής μας με την αντίστοιχη επιτροπή από την φίλη χώρα.

– Είστε επίσης ένας άνθρωπος του πολιτισμού. Ποια είναι η άποψή σας για τον Κινεζικό πολιτισμό; Πιστεύετε ότι έχουμε ομοιότητες;

Ο  Ελληνικός και ο Κινέζικος πολιτισμός, γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν παράλληλα, από την αρχαιότητα και έως τους νεώτερους χρόνους. Και οι δύο πολιτισμοί, επηρέασαν την ευρύτερη περιοχή τους. Ο Κινέζικος πολιτισμός την κουλτούρα της Ασίας και ο Ελληνικός τον Πολιτισμό και την κουλτούρα της Ευρώπης αλλά και του ευρύτερου Δυτικού λεγόμενου κόσμου. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ομοιότητες μιας παράλληλης πορείας μέσα στο χρόνο. Ο καθένας πολιτισμός με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στην σκέψη, τις τέχνες, τις επιστήμες, τον τρόπο ζωής και θεώρησης του κόσμου.

– Πόσο πιστεύετε πως ο πολιτισμός μπορεί να «δέσει», να γνωρίσει τους δυο λαούς και πώς;

Μόνο με όχημα τον πολιτισμό, μπορεί να υπάρξει κουλτούρα κατανόησης, συνεννόησης και συνδημιουργίας. Πολύ περισσότερο όταν ο ένας πολιτισμός σέβεται και θαυμάζει τον άλλον, όπως αμοιβαία συμβαίνει ανάμεσα στους πολιτισμούς της Κίνας και της Ελλάδας. Ανάμεσα στους έλληνες και τους κινέζους.

– ΄Εχετε ταξιδέψει ποτέ στην Κίνα; Αν ναι, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Δυστυχώς, δεν έχω ταξιδέψει. Τα όποια «ταξίδια» μου περιορίζονται στην  κινέζικη ποίηση που έχω  διαβάσει και ακόμα στον εικαστικό πλούτο της Κίνας.

– Σε ποιο σημείο νομίζετε πως βρίσκονται σήμερα οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις;

Θεωρώ πως αμοιβαία οργανώνουμε  ένα στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο πρέπει σύντομα να οικοδομήσουμε στέρεες και παραγωγικές σχέσεις πολιτισμού και οικονομίας. 

– Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε περισσότερο τους Κινέζους πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα μας; Μπορεί ο πολιτισμός να παίξει σημαντικό ρόλο;

Ο κινέζικος λαός ενδιαφέρεται και έχει ασχοληθεί με επιτυχία με το αρχαίο ελληνικό δράμα. Αλλά είμαι σίγουρος πως θα γοητευθεί και από τον σύγχρονο νεοελληνικό πολιτισμό. Απλώς, κάποιος θα πρέπει να επικοινωνήσει παλιά και νέα στοιχεία του πολιτισμού μας στους φίλους μας από την Κίνα.

– Ποιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες γνωρίζετε από την Κίνα και αν είδατε κινεζικές ταινίες ποιες σας άρεσαν;

Στη Δύση υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο κινέζικο κινηματογράφο. Οι ταινίες «Αντίο παλακίδα μου» ή η «Κίτρινη γη» του Chen Kaige, έχουν κάνει αίσθηση. Τα αρχαιοελληνικά δραματουργικά στοιχεία της ύβρης και της νέμεσης , στην ταινία «Ζου Ντου, σιωπηλοί εραστές» του Zhang Yimou έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνκό κινηματογραφόφιλο κοινό, και όχι μόνον!

– Ποιες ταινίες και ποια θεατρικά θα στέλνατε εσείς στην Κίνα;

Θα ήθελα να δούν –αν δεν την έχουν δει- την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη, πάνω στο αριστούργημα του Καζαντζάκη, τον οποίο οι κινέζοι αγαπούν. Ακόμα ταινίες του Αγγελόπουλου («Παραγγελιά», «Ο Θίασος», κα), και ακόμα ταινίες των Σμαραγδή, Βούλγαρη, Περάκη, αλλά και πολλών άλλων. Γιατί να μην γίνουν δύο φεστιβαλικά κινηματογραφικά αφιερώματα αλληλογνωριμίας, ένα εδώ με κινέζικο σινεμά και ένα στην κίνα με ελληνικές ταινίες;

– Η «Πύλη Φιλίας Ελλάδας – Κίνας» έχει προτείνει, από το 2008, και δουλεύει για την υλοποίησή του, ένα πανεθνικό πρόγραμμα δημιουργίας «Χρονιάς της Κίνας στην Ελλάδα», σε ανταπόδοση του Κινεζικού έτους 2008, κατά το οποίο είχαν τιμήσει για έναν ολόκληρο χρόνο την πατρίδα μας και τον πολιτισμό της. Αντίστοιχα προτείνουμε τη διοργάνωση ετήσιας σειράς επαφών όλων των επιπέδων (μορφωτικό, πολιτιστικό, εμπορικό, τουριστικό) στη χώρα μας, με πανηγυρικό χαρακτήρα και εκδηλώσεις. Ποια η γνώμη σας για την πιθανότητα διοργάνωσης ενός τέτοιου πλάνου;

– Θεωρώ πως είναι σπουδαία ιδέα και θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι για την επιτυχημένη υλοποίηση της. Είμαι βέβαιος πως όλοι οι βουλευτές που συμμετέχουμε στην Ομάδα φιλίας με την Κίνα, θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για κάποια τέτοια δράση!

– Κύριε βουλευτά σας ευχαριστούμε ξανά και θέλουμε την υπόσχεσή σας να επικοινωνούμε συχνά με νεότερα πάνω στις σχέσεις των δύο χωρών.

 

Ο Πάνος Σκουρολιάκος κατοικεί στην Ανάβυσσο του Δήμου Σαρωνικού.Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στις σχολές Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου και Πέλλου Κατσέλη. Εργάζεται στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ως ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Έχει εκδώσει τρεις συλλογές διηγημάτων. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης (1997-2007), διευθυντής της Ανώτερης Σχολής Θεάτρου του Πειραϊκού Συνδέσμου (2007-2012), αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ δίδαξε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2005-2012). Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποψήφιος βουλευτής του Συνασπισμού το 1993 και 1996 στη Φθιώτιδα και του ΣΥΡΙΖΑ το 2004 και το 2012 στην Αττική. Το 2012 ήταν πρώτος επιλαχών. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Αττικής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ και επανεκλέγεται στις εκλογές του ίδιου έτους .

Είναι μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κίνας της Βουλής των Ελλήνων.