Π. Σκουρολιάκος: «Το νομοσχέδιο δίνει λόγο και εξουσία στους δημιουργούς» (ΑΥΓΗ 17.07.2017)

“Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη περιορίστηκαν σε αντιπολιτευτικές κορώνες γενικού περιεχομένου, ήρθαν χωρίς προτάσεις και χωρίς απόψεις. Εμφανίστηκαν να αγνοούν παντελώς τα συμφέροντα χιλιάδων δημιουργών και εκτελεστών”

Ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα από την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ είναι πλέον πραγματικότητα. Έχοντας διανύσει μια μακρά, πολυτάραχη διαδρομή ως νομοσχέδιο, πήγε και ήρθε από τη Βουλή, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, δημιούργησε αντιπαραθέσεις, έφερε ομάδες δημιουργών και πολιτικών αντιμέτωπες και σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε αρκετούς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση, η πρώτη έπειτα από δεκαετίες πολιτικής απραξίας αλλά και εθελοτυφλίας απέναντι στη σκανδαλώδη διαδρομή της ΑΕΠΙ, επιχειρεί να θέσει ένα πλαίσιο στον ευαίσθητο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων έτσι όπως το ορίζει η Οδηγία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που ενσωματώθηκε πλέον στην εθνική, και όπως επιβάλλει η ιδιόμορφη ελληνική περίπτωση.

«Ο νέος νόμος φέρνει τους δημιουργούς στο προσκήνιο» λέει ο Πάνος Σκουρολιάκος, βασικός εισηγητής του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα κατά τη συζήτηση και στη συνέχεια ψήφισή του στη Βουλή και εξηγεί όσα επιχειρεί να ρυθμίσει, ακόμα και όσα παρακάμπτει ο νέος νόμος του κράτους. Παράλληλα, καυτηριάζει την αντιπολίτευση, Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη, που «εμφανίστηκαν να αγνοούν παντελώς όλα τα ζητήματα που θίγει ο νόμος».

 

* Τι καινούργιο φέρνει ο νέος νόμος εκτός από την ενσωμάτωση της Οδηγίας του 2014 της Ε.Ε.;

Ως ένας απολύτως ανθρωποκεντρικός νόμος, φέρνει, ανάμεσα στα άλλα τους δημιουργούς στο προσκήνιο και τους δίνει όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται για να γνωρίζουν τα πάντα γύρω από την οικονομική απολαβή που μπορούν να έχουν ως δικαιούχοι πνευματικών ή συγγενικών δικαιωμάτων και να έχουν λόγο για οτιδήποτε γύρω από αυτές τις οικονομικές απολαβές.

 

* Πώς γίνεται αυτό;

Με την καθιέρωση σε όλους τους οργανισμούς συλλογής και απόδοσης δικαιωμάτων της γενικής συνέλευσης των μελών – δικαιούχων. Η γενική συνέλευση γνωρίζει και αποφασίζει για τα πάντα και επιπρόσθετα εκλέγει τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου, που είναι το αποφασιστικό όργανο για οτιδήποτε αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού, τον τρόπο που τα διαθέτει και βέβαια ό,τι έχει να κάνει με τη συλλογή και απόδοση των δικαιωμάτων. Καθιερώνεται πλέον όλες οι συναλλαγές να γίνονται μέσω τραπέζης ή ηλεκτρονικά και επιβάλλεται η κατάθεση των χρημάτων που αφορούν τις πληρωμές των δικαιωμάτων των μελών σε ξεχωριστό λογαριασμό από εκείνον όπου υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού συλλογής και διαχείρισης. Σημαντικό είναι ακόμη ότι καθορίζεται πως ο οργανισμός μπορεί να παρακρατεί για τα λειτουργικά του έξοδα μόνο 20% επί των εισπράξεων. Πολλοί όμως μικροί ΟΣΔ παραπονέθηκαν ότι το 20% είναι λίγο για την περίπτωσή τους. Νομοθετήσαμε λοιπόν πως όσοι έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ να παρακρατούν 25%. Μέχρι τώρα υπήρχαν οργανισμοί που παρακρατούσαν 30%, 37%, ακόμα και 50% επί των εισπράξεων.

Σε αυτόν τον τόνο κινείται το νομοσχέδιο, προστατεύοντας τους δημιουργούς, επιβάλλοντας σεβασμό στο έργο τους και αποδίδοντας δικαιοσύνη, επιτέλους, έπειτα από δεκαετίες επικράτησης ενός τοπίου ατασθαλιών και ζούγκλας. Δυστυχώς, το θέμα της ΑΕΠΙ μονοπώλησε το ενδιαφέρον γύρω από το νομοσχέδιο και όχι άδικα. Όλοι ήξεραν ότι αυτή η ιδιωτική εταιρεία, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων των προηγούμενων δεκαετιών, ήταν ο απόλυτος άρχων στην είσπραξη των μουσικών δικαιωμάτων, κάνοντας ό,τι ήθελε και χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Το πόρισμα που παρήγγειλαν οι πρώην υπουργοί Αριστείδης Μπαλτάς και Νίκος Ξυδάκης στην Ernst & Young για την περίοδο 2000-2014 αποκάλυψε τη σκανδαλώδη δράση της εταιρείας και το θέμα βρίσκεται στον εισαγγελέα. Έκπληξη προκάλεσε η παντελής, όπως αποδείχτηκε στη Βουλή, άγνοια του θέματος εκ μέρους της αντιπολίτευσης όλων των ζητημάτων που θίγει ο νόμος. Περιορίστηκαν σε αντιπολιτευτικές κορώνες γενικού περιεχομένου, ήρθαν χωρίς προτάσεις και χωρίς απόψεις. Εμφανίστηκαν δηλαδή να αγνοούν παντελώς τα συμφέροντα χιλιάδων δημιουργών και εκτελεστών, δηλώνοντας, τόσο η Ν.Δ. όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πως το νομοσχέδιο που δίνει για πρώτη φορά στους δημιουργούς λόγο και εξουσία για την περιουσία τους είναι ένα τερατούργημα.

 

* Με το δεδομένο της σκανδαλώδους δράσης της ΑΕΠΙ, ο νόμος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της δημιουργίας και μιας άλλης ΑΟΔ με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αντί να δείχνει τον δρόμο για τη μετεξέλιξη της σε ΟΣΔ. Γιατί;

Να δούμε πριν απ’ όλα αν το σύνταγμα επιτρέπει και ποιες παρεμβάσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Ώστε οτιδήποτε κάνουμε δεν θα κινδυνεύει να εκπέσει. Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο, αν μια τέτοια ιδιωτική εταιρεία κατέχει δεσπόζουσα θέση, υπόκειται στους κανόνες των ΟΣΔ και εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Το αν θα μείνουν οι δημιουργοί ή αν θα δημιουργήσουν έναν άλλο φορέα είναι δικό τους θέμα.

 

* Γιατί το Εποπτικό Συμβούλιο όλων των οργανισμών διορίζεται από τον υπουργό Πολιτισμού;

Διορίζεται σε ένα μεταβατικό διάστημα προκειμένου να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, η οποία στη συνέχεια, με δημοκρατικές διαδικασίες, θα εκλέξει το κανονικό Εποπτικό Συμβούλιο.

 

* Γιατί δεν προβλέπει το νομοσχέδιο την επόμενη ημέρα σε περίπτωση ανάκλησης άδειας ή πτώχευσης μιας Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, όπως η ΑΕΠΙ;

Μπορεί άραγε να προβλέψει την επόμενη ημέρα μιας ιδιωτικής εταιρείας; Αυτό που κάνει το νομοσχέδιο είναι να βάζει κανόνες και να προβλέψει με την υπαγωγή της, εφόσον γίνει δεσπόζουσα, στις υποχρεώσεις των ΟΣΔ, να μην προβαίνει σε αδιαφανείς, παράνομες και οικονομικές αδικίες σε βάρος των δημιουργών και της πνευματικής περιουσίας τους. Από ’κεί και πέρα, οι δημιουργοί μπορούν να εκπροσωπηθούν από άλλον οργανισμό εάν υπάρχει ή να δημιουργήσουν έναν νέο, μια και οι συνεταιριστικοί οργανισμοί αυτού του είδους είναι η καλύτερη λύση.

 

* Με ποιο σκεπτικό ο νομοθέτης ορίζει τη συνδιοίκηση του προσωρινού επιτρόπου με τη διοίκηση της ΑΟΔ με δεσπόζουσα θέση, όταν μάλιστα αυτή ελέγχεται για κακουργηματικές πράξεις;

Η διαδικασία του προσωρινού επιτρόπου ήρθε με τροπολογία τον Μάρτιο του 2017 στη Βουλή λόγω των έκτακτων καταστάσεων, μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της Ernst & Young, αφενός για να συνεχιστεί η λειτουργία της Εταιρείας και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τους χρήστες ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξη και απόδοση δικαιωμάτων στους δημιουργούς και αφετέρου να μην καθιστά το Ελληνικό Δημόσιο εγγυητή των χρεών της ΑΕΠΙ.

 

* Για τον επίτροπο τι προβλέπεται;

Ο νέος νόμος προβλέπει τον διορισμό επιτρόπου, ο οποίος, είτε στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης είτε στις Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης, είτε στις Ανεξάρτητες Οντότητες Διαχείρισης με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, έχει ως αρμοδιότητα την άσκηση διοίκησης εξ ολοκλήρου. Για τον διορισμό του έχουν λόγο και οι δημιουργοί μέσω των Εποπτικών Συμβουλίων ή των γενικών συνελεύσεων.

 

* Ως προς το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στα ζητήματα διδασκαλίας τι ακριβώς συνέβη;

Έγινε η απαραίτητη διαβούλευση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και του υπουργείου και διαμορφώθηκε το πλαίσιο απόδοσης πνευματικών δικαιωμάτων που αφορούν τα επιστημονικά συγγράμματα και τον δημόσιο δανεισμό σε σχολικές και ακαδημαϊκές βιβλίοθήκες.

 

* Σε αυτήν την περίπτωση, είχαμε τα θετικά αποτελέσματα της διαβούλευσης μεταξύ των μερών. Γιατί αυτά τα αποτελέσματα δεν επιδιώχθηκαν γενικά για το νομοσχέδιο και επιλέχθηκε τελικά η ψήφισή του με τη διαδικασία του επείγοντος;

Υπήρχαν πολλοί λόγοι. Το θέμα είχε ωριμάσει έπειτα από δύο χρόνια διαβούλευση και δυστυχώς η ΑΕΠΙ πάγωσε τις πληρωμές της προς τους δικαιούχους. Το προηγούμενο εξάμηνο είχε εισπράξει 22 εκατ. ευρώ από δικαιώματα και η επίτροπος που διορίστηκε τον Μάιο βρήκε στα ταμεία μόνο 3 εκατ. Το συμφέρον λοιπόν των δημιουργών απαιτούσε την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου ώστε να ομαλοποιηθεί το τοπίο στον χώρο της είσπραξης και διανομής των πνευματικών δικαιωμάτων. Το θέμα του επείγοντος ήταν το μοναδικό που ανέδειξε η αντιπολίτευση επειδή ακριβώς δεν είχε άποψη για το ίδιο το νομοσχέδιο και ποσώς ενδιαφερόταν για την κάλυψη των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν σε βάρος των δημιουργών.

 

* Τι ακριβώς συνέβη με το άρθρο 67 που αφορούσε την Υπουργική Απόφαση κατόπιν γνωμοδότησης από το ΚΑΣ, για υλοποίηση έργων σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και ιστορικούς τόπους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων στις οποίες συμμετέχει ως συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού και ορθώς αποσύρθηκε;

Αποσύρθηκε διότι θεωρήσαμε ότι κυρίως το θέμα αλλά και η διατύπωσή του χρήζουν περεταίρω διαλόγου. Ήταν ένα άρθρο που συμπεριλαμβανόταν στις λοιπές διατάξεις και δεν ήταν ένα άρθρο του κυρίως νομοσχεδίου το οποίο επεξεργαζόμασταν όλο αυτό το διάστημα.

 

* Το άρθρο 61, το οποίο αφορά στο Αρχείο Πολιτιστικών Ταινιών, γιατί αποσύρθηκε;

Ως λοιπή διάταξη, και αυτό θεωρήθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού και Ψηφιακής Πολιτικής ότι χρήζει μεγαλύτερου διαλόγου και προετοιμασίας.

 

* Γιατί αποσύρθηκε η “εύλογη αμοιβή” επί των smartphone;

Γιατί υπάρχει δικαστική διένεξη μεταξύ των οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και, επειδή δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε το ύψος της αμοιβής πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, καταλήξαμε να περιμένουμε την οριστική δικαστική απόφαση, που θα καθορίσει και το ύψος της αμοιβής. Ωστόσο, για όλα τα άλλα θέματα ορίστηκε η αύξηση από 1% σε 2% επί της τιμής των μέσων αναπαραγωγής και εκτυπώσεων των υλικών της πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

* Ως τελικό συμπέρασμα τι κρατάτε;

Πέρα από τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, θέλω να καταθέσω πως σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας του είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια όλων των εμπλεκομένων δημιουργών. Στάθηκαν δίπλα μας, ήταν αυστηροί μαζί μας και απαιτητικοί, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι μόνο η Αριστερά είναι διατεθειμένη, σ’ αυτό το ασφυκτικό τοπίο που ζούμε, οικονομικά και κοινωνικά, να παλέψει ώστε να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης δικαιοσύνη όσον αφορά τον μόχθο, την εργασία και την αμοιβή τους. Δεν τελειώσαμε μ’ αυτό το νομοσχέδιο. Μας περιμένουν ακόμα πολλά σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και τις τέχνες και θα τα επιτύχουμε μαζί με όλους τους ανθρώπους αυτού του υπέροχου χώρου.

(ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜ ΑΥΓΗ http://www.avgi.gr/article/10964/8301820/-to-nomoschedio-dinei-logo-kai-exousia-stous-demiourgous-)

 

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ. ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ

Πάνος Σκουρολιάκος: “Ελλάδα και Κίνα. ΄Οταν οι πολιτισμοί συναντιούνται” ( Συνέντευξη στο greece-china.com )

– Κύριε βουλευτά, σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε να μας παραχωρήσετε αυτή τη συνέντευξη. Όπως γνωρίζουμε είστε μέλος της Ομάδας Φιλίας με την Κίνα, της Βουλής μας. Μπορείτε να μας πείτε κάποια απ’ τα θέματα που ασχολείστε και πόσο έχουν προχωρήσει οι επαφές σας με την Κίνα;

– Βρισκόμαστε ακόμα σε  πρώτο στάδιο. Οι επαφές μας θα αρχίσουν αφού ορισθεί το πλαίσιο πρωτοβουλιών της επιτροπής μας με την αντίστοιχη επιτροπή από την φίλη χώρα.

– Είστε επίσης ένας άνθρωπος του πολιτισμού. Ποια είναι η άποψή σας για τον Κινεζικό πολιτισμό; Πιστεύετε ότι έχουμε ομοιότητες;

Ο  Ελληνικός και ο Κινέζικος πολιτισμός, γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν παράλληλα, από την αρχαιότητα και έως τους νεώτερους χρόνους. Και οι δύο πολιτισμοί, επηρέασαν την ευρύτερη περιοχή τους. Ο Κινέζικος πολιτισμός την κουλτούρα της Ασίας και ο Ελληνικός τον Πολιτισμό και την κουλτούρα της Ευρώπης αλλά και του ευρύτερου Δυτικού λεγόμενου κόσμου. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ομοιότητες μιας παράλληλης πορείας μέσα στο χρόνο. Ο καθένας πολιτισμός με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στην σκέψη, τις τέχνες, τις επιστήμες, τον τρόπο ζωής και θεώρησης του κόσμου.

– Πόσο πιστεύετε πως ο πολιτισμός μπορεί να «δέσει», να γνωρίσει τους δυο λαούς και πώς;

Μόνο με όχημα τον πολιτισμό, μπορεί να υπάρξει κουλτούρα κατανόησης, συνεννόησης και συνδημιουργίας. Πολύ περισσότερο όταν ο ένας πολιτισμός σέβεται και θαυμάζει τον άλλον, όπως αμοιβαία συμβαίνει ανάμεσα στους πολιτισμούς της Κίνας και της Ελλάδας. Ανάμεσα στους έλληνες και τους κινέζους.

– ΄Εχετε ταξιδέψει ποτέ στην Κίνα; Αν ναι, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Δυστυχώς, δεν έχω ταξιδέψει. Τα όποια «ταξίδια» μου περιορίζονται στην  κινέζικη ποίηση που έχω  διαβάσει και ακόμα στον εικαστικό πλούτο της Κίνας.

– Σε ποιο σημείο νομίζετε πως βρίσκονται σήμερα οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις;

Θεωρώ πως αμοιβαία οργανώνουμε  ένα στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο πρέπει σύντομα να οικοδομήσουμε στέρεες και παραγωγικές σχέσεις πολιτισμού και οικονομίας. 

– Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε περισσότερο τους Κινέζους πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα μας; Μπορεί ο πολιτισμός να παίξει σημαντικό ρόλο;

Ο κινέζικος λαός ενδιαφέρεται και έχει ασχοληθεί με επιτυχία με το αρχαίο ελληνικό δράμα. Αλλά είμαι σίγουρος πως θα γοητευθεί και από τον σύγχρονο νεοελληνικό πολιτισμό. Απλώς, κάποιος θα πρέπει να επικοινωνήσει παλιά και νέα στοιχεία του πολιτισμού μας στους φίλους μας από την Κίνα.

– Ποιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες γνωρίζετε από την Κίνα και αν είδατε κινεζικές ταινίες ποιες σας άρεσαν;

Στη Δύση υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον σύγχρονο κινέζικο κινηματογράφο. Οι ταινίες «Αντίο παλακίδα μου» ή η «Κίτρινη γη» του Chen Kaige, έχουν κάνει αίσθηση. Τα αρχαιοελληνικά δραματουργικά στοιχεία της ύβρης και της νέμεσης , στην ταινία «Ζου Ντου, σιωπηλοί εραστές» του Zhang Yimou έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνκό κινηματογραφόφιλο κοινό, και όχι μόνον!

– Ποιες ταινίες και ποια θεατρικά θα στέλνατε εσείς στην Κίνα;

Θα ήθελα να δούν –αν δεν την έχουν δει- την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη, πάνω στο αριστούργημα του Καζαντζάκη, τον οποίο οι κινέζοι αγαπούν. Ακόμα ταινίες του Αγγελόπουλου («Παραγγελιά», «Ο Θίασος», κα), και ακόμα ταινίες των Σμαραγδή, Βούλγαρη, Περάκη, αλλά και πολλών άλλων. Γιατί να μην γίνουν δύο φεστιβαλικά κινηματογραφικά αφιερώματα αλληλογνωριμίας, ένα εδώ με κινέζικο σινεμά και ένα στην κίνα με ελληνικές ταινίες;

– Η «Πύλη Φιλίας Ελλάδας – Κίνας» έχει προτείνει, από το 2008, και δουλεύει για την υλοποίησή του, ένα πανεθνικό πρόγραμμα δημιουργίας «Χρονιάς της Κίνας στην Ελλάδα», σε ανταπόδοση του Κινεζικού έτους 2008, κατά το οποίο είχαν τιμήσει για έναν ολόκληρο χρόνο την πατρίδα μας και τον πολιτισμό της. Αντίστοιχα προτείνουμε τη διοργάνωση ετήσιας σειράς επαφών όλων των επιπέδων (μορφωτικό, πολιτιστικό, εμπορικό, τουριστικό) στη χώρα μας, με πανηγυρικό χαρακτήρα και εκδηλώσεις. Ποια η γνώμη σας για την πιθανότητα διοργάνωσης ενός τέτοιου πλάνου;

– Θεωρώ πως είναι σπουδαία ιδέα και θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι για την επιτυχημένη υλοποίηση της. Είμαι βέβαιος πως όλοι οι βουλευτές που συμμετέχουμε στην Ομάδα φιλίας με την Κίνα, θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για κάποια τέτοια δράση!

– Κύριε βουλευτά σας ευχαριστούμε ξανά και θέλουμε την υπόσχεσή σας να επικοινωνούμε συχνά με νεότερα πάνω στις σχέσεις των δύο χωρών.

 

Ο Πάνος Σκουρολιάκος κατοικεί στην Ανάβυσσο του Δήμου Σαρωνικού.Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στις σχολές Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου και Πέλλου Κατσέλη. Εργάζεται στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ως ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Έχει εκδώσει τρεις συλλογές διηγημάτων. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης (1997-2007), διευθυντής της Ανώτερης Σχολής Θεάτρου του Πειραϊκού Συνδέσμου (2007-2012), αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ δίδαξε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2005-2012). Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποψήφιος βουλευτής του Συνασπισμού το 1993 και 1996 στη Φθιώτιδα και του ΣΥΡΙΖΑ το 2004 και το 2012 στην Αττική. Το 2012 ήταν πρώτος επιλαχών. Εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Αττικής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ και επανεκλέγεται στις εκλογές του ίδιου έτους .

Είναι μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κίνας της Βουλής των Ελλήνων.


«Πιστεύω στην Αριστερά του σήμερα, και όχι την Αριστερά της δευτέρας παρουσίας»!

ΣυνένSkouroliakos2-864x400_cτευξη στον Γιάννη Βασιλακόπουλο (εφημερίδα Αξία 17/5/2016)

Η πρώτη μας επικοινωνία με τον Πάνο Σκουρολιάκο προκειμένου να «κλειστεί» αυτή η συνέντευξη τον βρήκε καθ’ οδόν για τον τόπο καταγωγής του, το Δαδί της Φθιώτιδας, που γινόταν ένα «αντάμωμα» Σκουρολιάκων. Σημαντικός άνθρωπος του πνεύματος ο Βουλευτής Αττικής, δεν ξεχνά τη ρίζα του και σαν καθάριος Ρουμελιώτης μιλά σήμερα στην «ΑΞΙΑ» για όλα χωρίς δισταγμούς. Γνήσιος αγωνιστής της Αριστεράς και εργάτης της τέχνης, ο Πάνος Σκουρολιάκος, αποδεικνύει πως υπάρχει λόγος να βρίσκεται και να παρεμβαίνει στα δημόσια  πράγματα.

  1. Κύριε Σκουρολιάκο, η Κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή ένα ακόμα δύσκολο πακέτο μέτρων, το οποίο ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «πρώτο βήμα στο ξέφωτο», κάποιοι, όμως, επιμένουν να το περιγράφουν ως «ταφόπλακα». Σας ρωτώ, όχι μόνον ως βουλευτή, αλλά και ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο που το 2013 απολύθηκε γιατί τόλμησε να απεργήσει: Η κοινωνία πόσο ακόμα βάρος μπορεί να αντέξει χωρίς να βλέπει μπροστά της το πολυπόθητο ξέφωτο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα μου επιτρέψετε να  πω πως  «το πολυπόθητο ξέφωτο» δεν το έβλεπε η κοινωνία,  όταν αντιμετώπιζε (δώδεκα τον αριθμό) οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Όταν φτωχοποιήθηκε κατά 25% και όταν μέτρησε 1.5οοο.οοο άνεργους, όταν άκουγε τους υπουργούς της κυβέρνησης του να λένε πως δεν θα αφήσουν την τρόικα να τους κλέψει τη δόξα και ότι θα τις κάνουν μόνοι τους τις απολύσεις. Όταν άκουγε υποτιμητικές και απαξιωτικές εκφράσεις από τους «εταίρους» μας στην Ε.Ε. Τα  τελευταία μέτρα για τα οποία δεν θριαμβολογούμε, τουλάχιστον δεν έκοψαν ούτε ένα ευρώ στις κύριες συντάξεις και διέσωσαν κατά τουλάχιστον 92% τις επικουρικές. Προστάτεψαν τα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα, τα συνήθη υποζύγια που πλήρωσαν τον λογαριασμό όλα αυτά τα χρόνια. Τέλος, όλοι αυτοί που μας απαξίωναν τόσα χρόνια, παραδέχθηκαν επί τέλους πως υπάρχει σοβαρότητα εδώ στη χώρα μας πια, και η ίδια η Eurostat δίνει στοιχεία αντικειμενικά για ελάχιστα για την ώρα, αλλά πλεονάσματα εκεί που περίμεναν ελλείμματα. Μετά από σαράντα χρόνια γλεντιού της διαπλοκής και άλλα έξι βαθειάς κρίσης υπερηφανευόμαστε πως αρχίζει πια  να αντιστρέφεται το σκηνικό, πως αρχίζει να φαίνεται φως.

  1. Είστε συνειδητά πολιτικοποιημένος για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Θέλω, με το χέρι στην καρδιά, να μου απαντήσετε αν τώρα, που βιώνετε την εμπειρία του βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πιστεύετε πως πράγματι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθεί η χώρα, ή απλώς τον φοβηθήκαμε.

ΑΠΑΝΤ. Μας είχαν δέσει με πολύ γερό σκοινί με τα χρέη. Εκείνο το «ειδυλλιακό» πλάνο του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο όπου πληροφόρησε τον Ελληνικό λαό ότι είναι όμηρος του ΔΝΤ και των θεσμών της ΕΕ, έκρυψε μιαν ατιμωτική παράδοση της χώρας και του λαού σε επίδοξους ηγεμονίσκους, όπου με ναπολεόντια ξιπασιά, νόμισαν πως μπορούν να αναδιατάξουν την Ευρώπη, βάσει σχεδίων που είχαν καταστρώσει στα γραφεία τους. Η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015 έχοντας απέναντί της τους πάντες και εχθρικά διακείμενους. Ποιο είναι το σημερινό τοπίο; Η Γαλλία, η Ιταλία και μια σειρά από άλλες χώρες και ηγέτες είναι στο πλάι μας. Η Πορτογαλία έχει προοδευτική κυβέρνηση που μας στηρίζει. Στην Ισπανία ανέβηκαν σε δύναμη οι Podemos, ενώ στην Αγγλία το Εργατικό Κόμμα καλπάζει, εκλέγοντας δήμαρχο στο Λονδίνο. Από παντού ακούγονται θετικές κρίσεις. Μέχρι και ο πολύς κ. Σόιμπλε αναγκάστηκε να παραδεχθεί – ξινισμένα είναι η αλήθεια- τα δίκαια της χώρας μας. Δυστυχώς. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Μας είχαν δέσει για τα καλά!

  1. Στην  πιο πρόσφατη συλλογή διηγημάτων σας «Ξύλινα Χάλκινα Κρουστά» καταπιάνεστε, σε 25 αυτοτελή κείμενα, με ξεχωριστούς χαρακτήρες, είτε στερεότυπους, είτε επαναστατικούς, που συναντά κανείς στο διάβα του στην ελληνική κοινωνία. Σήμερα που τους συναντάτε στην πραγματικότητα, έχοντας και τον ρόλο του πρωταγωνιστή της κεντρικής, πολιτικής σκηνής, τι τους απαντάτε, όταν διατυπώνουν επιφυλάξεις για την εικόνα της κυβερνώσας Αριστεράς;

ΑΠΑΝΤ.  Αυτοί οι ήρωες που αναφέρατε, δεν είναι αποκλειστικά της φαντασίας μου. Είναι οι άνθρωποί μου. Αυτοί με τους οποίους έζησα και ζω. Είναι πολύ ταλαιπωρημένοι, δεκαετίες τώρα. Και ξέρουν πως στο διάβα της ζωής τους δεν πείνασαν εξ αιτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους στέρησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πολιτικά τους δικαιώματα. Δεν τους έστειλε εξορία ούτε τους άφησε άνεργους το 2010. Δεν τους έστειλε  ο ΣΥΡΙΖΑ στα συσσίτια. Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, 3000.000 νοικοκυριά έχουν δωρεάν ρεύμα, με τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση όπου  προστατεύθηκαν όλοι αυτοί που είχαν οδηγηθεί εκτός κοινωνίας αυτά τα μνημονιακά χρόνια. Οι πραγματικά χειμαζόμενοι, ο περήφανος λαός μας, τελικά δεν τσιμπάει στην επιστημονική και σε τεράστιες δόσεις προπαγάνδα του συστήματος της διαπλοκής. Το έχει αποδείξει άλλωστε και τον Γενάρη και το Σεπτέμβρη του 2015 και στις Ευρωεκλογές, το αποδεικνύει και τώρα, καθημερινά.

  1. Ας πάμε λίγο στα πιο πεζά, αλλά δυστυχώς βιωματικά κρίσιμα για την κοινωνία. Οι δανειστές πιέζουν μια χώρα καθημαγμένη και η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητεί εκλογές. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτήν την πραγματικότητα και πώς αντιδράτε εσείς προσωπικά σ’ αυτούς τους δύο μοχλούς πίεσης που υπάρχουν σήμερα προς την Κυβέρνηση;

ΑΠΑΝΤ. Δεν πιστεύω πως η αξιωματική αντιπολίτευση  το εννοεί όταν ζητά εκλογές. Εντολές εκτελεί. Άλλωστε είναι μια ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης των οπαδών της. Μη μου πείτε πως η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν βγήκε βαθειά λαβωμένη από τις διαδικασίες εκλογής προέδρου της. Ή δεν συμβαίνει τίποτα που ο νέος πρόεδρος κατάργησε την ΟΝΝΕΔ, την νεολαία του κόμματος. Μην μου πείτε πως βλέπετε πουθενά το άλλο μισό του κόμματος της ΝΔ; Αλήθεια η κ. Μπακογιάννη γιατί δεν ψήφισε τα τελευταία μέτρα; Αλήθεια γιατί ουδείς στα ΜΜΕ το σχολίασε; Αν δεν είχε ψηφίσει ο κ. Δραγασάκης ας πούμε, τι κακός χαμός θα επακολουθούσε; Η ΝΔ ζητάει εκλογές λοιπόν, γιατί η άλλη επιλογή, του ώριμου φρούτου, δεν φαίνεται στον απώτερο ορίζοντα!

  1. Είστε άνθρωπος που έχετε, ως εργάτης της τέχνης, περάσει για πολλά χρόνια από την τηλεόραση, τόσο τη δημόσια, όσο και την ιδιωτική. Πώς κρίνετε τη σημερινή εικόνα των ΜΜΕ και δεν φοβάστε μήπως ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί η Κυβέρνηση να βάλει τάξη στο τοπίο εκληφθεί ως ρεβανσιστικός;

ΑΠΑΝΤ.  Βρισκόμαστε σε εποχή αλλαγών. Στο κράτος, στα κόμματα, τους θεσμούς, τις νοοτροπίες, τη ζωή μας. Αυτές οι αλλαγές μας ξεπερνούν. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη χώρα μας. Έχουν να κάνουν με την Ευρώπη και με τον κόσμο ολόκληρο. Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών  που ζούμε ως  χώρα υποδοχής,  είναι αδιάψευστο στοιχείο αυτής της αλλαγής. Μοιραίο είναι να έχουμε αλλαγές και στην εκπαίδευση, στην υγεία, την πληροφόρηση. Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, δεν μπορεί πια να είναι κρατικοδίαιτα. Γιατί και τα ιδιωτικά, το κράτος τα συντηρεί. Με διαφημίσεις (πχ ΚΕΛΠΝΟ), ή δάνεια από τις τράπεζες που στην συνέχεια κινδυνεύουν και τις σώζει μετά το κράτος ανακεφαλαιώνοντας τες εις βάρος της τσέπης των Ελλήνων πολιτών. Έζησα την ΕΡΤ όταν υπήρχαν οι κατάλογοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπου αν δεν ήσουν γραμμένος εκεί, δεν δούλευες ποτέ, ή «αραιά και που». Έζησα τα ιδιωτικά κανάλια με τους κανόνες τους που ήταν οι κανόνες της αγοράς και του ψυχρού επιχειρηματία. Αυτό που βλέπω είναι πως τα πράγματα αλλάζουν και όσον αφορά τα ΜΜΕ, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να πασχίζει για το πέρασμα μας στην νέα εποχή. Έτσι, ώστε να συμβαδίζουμε με τον σύγχρονο κόσμο και την Ευρώπη, για την οποία κάποιοι, κόπτονται μόνο όταν τους συμφέρει.

  1. Θέλω να μου πείτε κάποιες σκέψεις για την Αριστερά σήμερα.

ΑΠΑΝΤ. Η Αριστερά πάντα ήταν για τα δύσκολα. Και στην Αντίσταση στους Γερμανούς και στη χούντα και στους καθημερινούς αγώνες.  Συνηθίζω να λέω πως είμαι έτοιμος να δεχθώ μια άλλη πολιτική εκ μέρους της Αριστεράς σήμερα, αν θα επρόκειτο άμεσα  να έρθει ο σοσιαλισμός. Αν όμως πρόκειται να έρθει  ξανά όλο αυτό το σύμπλεγμα της διαπλοκής και της διαφθοράς, πρέπει να επιμείνουμε και να αγωνιστούμε για τα καθημερινά, έχοντας πάντα στο νου και την ψυχή μας τα οράματα και τις αξίες μας. Με αυτά, ντύνουμε την καθημερινότητα μας. Γιατί πιστεύω στην Αριστερά του σήμερα, και όχι την Αριστερά  της δευτέρας παρουσίας!

Πηγή :  http://tinyurl.com/hfyfcfo

Συνέντευξη στο Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων Fm 104,9

Π. Σκουρολιάκος: Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ με το πρόσχημα των εκλογών κρύβονται και δεν αποκαλύπτουν τις θέσεις τους

Την εκτίμηση ότι ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του, κρύβονται πίσω από αίτημα για εκλογές και δεν αποκαλύπτουν τις θέσεις τους, εξέφρασε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έδωσε «γη και ύδωρ» στο ΔΝΤ.«Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει γη και ύδωρ στο ΔΝΤ αυτές τις ημέρες εκεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού» είπε ο κ. Σκουρολιάκος, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε στη συνέντευξή του στην “Washington Post” ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η διαφορά μας. Ο κ. Μητσοτάκης από τη Νέα Υόρκη είπε ότι εγώ θα δώσω τα πάντα ό,τι ζητάει το ΔΝΤ και ο Τσίπρας κάνει επαφές στο εξωτερικό και προσπαθεί να έχουμε τις λιγότερες απώλειες».

Ο κ. Σκουρολιάκος, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» και αναφερόμενος γενικότερα στην πολιτική – οικονομική κατάσταση της χώρας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πόλεμο, κατηγόρησε το ΔΝΤ λέγοντας ότι προσπαθεί να μεταφέρει όλα τα βάρη στους φτωχούς και επισήμανε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και περιμένει από τους δανειστές να πράξουν το ίδιο.

Εξάλλου, στο ερώτημα αν η κατάθεση των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό αποτελεί μονομερή ενέργεια, ο κ. Σκουρολιάκος απάντησε ότι και το νομοσχέδιο των εκατό δόσεων θεωρήθηκε από ορισμένους μονομερής ενέργεια, αλλά τελικά –όπως είπε- ψηφίστηκε και έδωσε ανάσα σε πολλούς δανειολήπτες.

Τέλος, σε ερώτηση αν η επιβολή νέων φόρων αποτελεί λύση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «θα μπούν εκείνοι οι φόροι τους οποίους δεν μπορούμε να αποφύγουμε λόγω της συμφωνίας και τη λύση θα τη δώσει η ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Πηγη left.gr

http://left.gr/news/p-skoyroliakos-o-k-mitsotakis-kai-i-nd-me-proshima-ton-eklogon-kryvontai-kai-den-apokalyptoyn

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

«Κάποιοι απεργάζονται μοντέλο δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη»

Συνέντευξη στον ΚΩΝ/ΝΟ ΑΓΟΡΗ ( εφημ/δα  Το ΧΩΝΙ – Κυριακή 20/3/2016 )

Τα βέλη του προς τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εκτοξεύει ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκουρολιάκος αναφορικά με τη στάση τους στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «η αγωνία τους για οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευση, τους οδηγεί σε άναρθρες κραυγές».

Παράλληλα, ο κ. Σκουρολιάκος απορρίπτει τα σχέδια όσων «απεργάζονται μοντέλο δύο ταχυτήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγώντας ότι «η δράση των προοδευτικών δυνάμεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών θα ”χαλάσουν” σχέδια σαν και αυτά, που θέλουν το κοινό μας σπίτι διαιρεμένο στα δύο, ή διαλυμένο στα εξ ων συνετέθη».

Σχετικά με τις πληροφορίες που παρουσιάζουν τα μίντια και «μιλούν» για μειώσεις στις υψηλές συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρος: «Εχω κουραστεί, τα ρεπορτάζ, οι φήμες, οι απόψεις, οι πιθανές λύσεις, να παρουσιάζονται ως ψηφισμένοι νόμοι, και οριστικές αποφάσεις».

Ανησυχείτε μήπως το προσφυγικό ζήτημα και η ως τώρα διαχείρισή του από τα κράτη της Ευρώπης μπορεί να οδηγήσει σε μια Ε.Ε. δύο ταχυτήτων ή ακόμη και στη διάλυσή της;

Η στάση κάποιων μελών της Ε.Ε. και η ανοχή κάποιων άλλων όσον αφορά την αθέτηση των συμπεφωνημένων, κλονίζει την όποια σταθερότητα και ευρυθμία της Ενωσης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που απεργάζονται το μοντέλο των δύο ταχυτήτων. Το προσφυγικό ζήτημα, τους δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να πιέσουν τα πράγματα προς μία τέτοια απευκταία κατεύθυνση. Η δράση των προοδευτικών δυνάμεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών θα αποτρέψουν σχέδια σαν και αυτά, που θέλουν το κοινό μας σπίτι διαιρεμένο στα δύο, ή διαλυμένο στα εξ ων συνετέθη.

Πώς κρίνετε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επιμένουν να επιρρίπτουν ευθύνες για τις μεγάλες προσφυγικές ροές στην κυβέρνηση; Εχετε καταλάβει τι ακριβώς προτείνουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;

Η αγωνία για οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευση, τους οδηγεί σε άναρθρες κραυγές, ακόμα και για μείζονα εθνικά θέματα, όπως το προσφυγικό. Eνα θέμα που υπερβαίνει και τη χώρα και την Ευρώπη ολόκληρη. Είναι σαφές πως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα. Είναι σαφές πως και εντός των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Τι σχέσεις έχουν οι δηλώσεις Α. Γεωργιάδη και του ευθυγραμμισμένου με την ακροδεξιά Μητσοτάκη, με τις απόψεις μέλλων της πτέρυγας Καραμανλή; Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αγωνία για την επίλυση του προβλήματος, αλλά ζώντας στο απώτερο παρελθόν, ονειρεύεται την παράδοση της κυβέρνησης στο πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ. Oσο για το Ποτάμι, εδώ η νεοφιλελευθερο-κεντροαριστερά σούπα, υπερβαίνει και την πιο τολμηρή πολιτική φαντασία όσον αφορά το μέγιστο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.

Πληροφορίες που παρουσιάζουν τα μίντια σχετικά με την αξιολόγηση κάνουν λόγο για μειώσεις στις υψηλές συντάξεις, μείωση του αφορολογήτου ορίου κ.λπ. Προς τα πού πηγαίνει η τρέχουσα διαπραγμάτευση; Εχετε πειστεί πως η συζήτηση για την απομείωση του χρέους θα είναι ουσιαστική και θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία;

Εχω κουραστεί, τα ρεπορτάζ, οι φήμες, οι απόψεις, οι πιθανές λύσεις, να παρουσιάζονται ως ψηφισμένοι νόμοι, και οριστικές αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή που σας απαντώ, γίνεται διαπραγμάτευση. Μετά από αυτήν, θα μπούμε και στη διευθέτηση του χρέους, που είναι το σημαντικό και πραγματικό ζητούμενο.

Πώς είδατε την υπόθεση που διακινείται από συγκεκριμένο μιντιακό συγκρότημα για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο; Υπάρχουν άλλα ζητήματα που απασχολούν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία είστε μέλος, και τα οποία δεν έχουν λάβει αντίστοιχης προβολής για «ευνόητους» λόγους;

Από πολύ νωρίς ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε κάνει σαφές πως θα εργασθεί ώστε να σπάσουν αποστήματα και ότι όταν χρειασθεί, θα δώσει διευθύνσεις και ονόματα. Τώρα ποια από τα θέματα με τα οποία ασχολείται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής, δεν είναι θέμα της Επιτροπής μας, αλλά άλλων «κέντρων»…

«ΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Με αφορμή την επικείμενη αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών και τη λειτουργία (και) νέων τηλεοπτικών σταθμών θεωρείτε πως θα καταφέρουμε να «κερδίσουμε» αντικειμενικές ειδήσεις, ποιοτικές εκπομπές, αξιόλογες σειρές; Μπορούν να διασφαλιστούν ταυτόχρονα οι νόμιμες συνθήκες εργασίας για δημοσιογράφους και ηθοποιούς, ή και οι νέοι μιντιάρχες – επιχειρηματίες θα επιδιώξουν και οι ίδιοι περισσότερα κέρδη;

Καμία «αδειοδότηση» από μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ελευθερία της επικοινωνίας, τη διαφάνεια και τη σοβαρότητα στην ενημέρωση. Χρειάζονται χρηστοί κανόνες και έντιμοι πολίτες που θα παράγουν και θα διακινούν το ενημερωτικό προϊόν και ακόμα πιο έντιμοι που θα ελέγχουν την εφαρμογή νόμων και κανόνων προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

 

http://www.toxwni.gr/ellada/item/100508-p-skouroliakos-kapoioi-apergazontai-montelo-dyo-taxytiton-stin-evropi

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράξη όλα αυτά που επαγγέλθηκε

Συνέντευξη του Πάνου Σκουρολιάκου στη Mail (Αναδημοσίευση)

Αισθανθήκατε ποτέ ότι, μπαίνοντας στο χώρο της πολιτικής, θα μπορούσατε να κλείσετε, κατά κάποιο τρόπο, τους λογαριασμούς σας με το θέατρο, με την τέχνη;

Όχι, γιατί έχω μπει στο χώρο της πολιτικής πριν μπω στο χώρο της τέχνης. Από τα πρώτα χρόνια στο Γυμνάσιο και μετά ως φοιτητής στην ΑΣΟΕΕ, πριν πάω στη δραματική σχολή, ήμουν ενταγμένος στην Αριστερά πάντα και όλη η πορεία της ζωής μου και, βέβαια, η πορεία μου στο θέατρο είναι συνυφασμένες με την πολιτική, με τους αγώνες που έπρεπε να δώσουμε κάθε φορά, είτε για γενικότερα δημοκρατικά ζητήματα είτε για ζητήματα του κλάδου μας, απέναντι σε άδικους νόμους, υπουργούς και πολλές φορές σε εργοδότες που καταπατούσαν τα δικαιώματά μας. Έτσι, λοιπόν, η ενασχόλησή μου με την τέχνη και την πολιτική είναι ένα και το αυτό. Άλλωστε, έχω τη χαρά, εδώ και δύο χρόνια περίπου, να είμαι συνεργάτης της «Αυγής» κάθε Σάββατο και να γράφω τα πολυπολιτισμικά, δηλαδή θέματα που έχουν να κάνουν με την τέχνη και τον πολιτισμό. Αλλά, πάντα σε σχέση με την πολιτική, με την πολιτική διαχείρισή τους, από τα οποία βγήκε και ένα βιβλίο πρόσφατα, που λέγεται «Αναγνωστικό περί την τέχνη και τον πολιτισμό», που είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή κείμενα γύρω από την τέχνη, τα οποία έχουν και την πολιτική τους διάσταση.

Skouroliakos2

Τι είναι για εσάς το θέατρο σήμερα;

Το θέατρο, σήμερα και πάντα, είναι μια σπουδαία μορφή τέχνης, μέσα από την οποία μπορούμε να συνομιλήσουμε με τους συνανθρώπους μας, να μιλήσουμε με τον εαυτό μας και τα εσώτερα μας «θέλω». Με το θέατρο μπορούμε να εκφράσουμε ό,τι έχουμε ανάγκη να βγάλουμε προς τα έξω και να επικοινωνήσουμε με το κοινό. Αλλά και το κοινό, μπαίνοντας σε μια θεατρική αίθουσα, μεταφέρεται σε μια ωραία παράσταση, σε ένα διαφορετικό κόσμο που πρέπει, έμμεσα ή άμεσα, να έχει σχέση με αυτό που συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο. Αλλιώς, το θέατρο δεν έχει αξία. Έχει αξία, μόνο όταν βοηθάει τον άνθρωπο να ανέβει μερικές σκάλες παραπάνω και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό είτε σε εθνικό είτε σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο.

Έχουμε πολλές ενδιαφέρουσες παραστάσεις από νέους καλλιτέχνες και παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι προσανατολίζονται στο θέατρο, παρόλο που γνωρίζουν ότι εκεί δεν υπάρχουν, πια, χρήματα. Αποτελεί, άραγε, η τέχνη το καταφύγιο απέναντι στην κρίση;

Η τέχνη δεν μπορεί να γκρεμίσει την κρίση. Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τα καθεστώτα. Η τέχνη μπορεί να «πλουτίσει» και να αλλάξει τους ανθρώπους. Αν οι άνθρωποι είναι πιο πλούσιοι εσωτερικά και αλλάξουν νοοτροπία, μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση, την καταπίεση, τη φτώχεια, ακόμα και τον ξένο ζυγό, όπως έγινε παλιότερα, το 1940, στην κατοχή, όπου πραγματικά τα θέατρα είχαν πρωτοστατήσει στην έμμεση αντίσταση, γιατί υπήρχε λογοκρισία από τους Γερμανούς. Το ίδιο έγινε και στη δικτατορία. Αυτά τα χρόνια της κρίσης, το θέατρο αντιστάθηκε. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα. Έχει καταργηθεί η συλλογική σύμβαση των ηθοποιών, ο καθένας πληρώνει όσο θέλει, όταν θέλει και αν θέλει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα οι νεότεροι άνθρωποι να αναγκάζονται, πολλές φορές, να δουλεύουν σε άλλες δουλειές. Και όταν λέω να δουλεύουν, εννοώ part-time ή κάποιες ώρες, για να εξοικονομούν κάποια χρήματα και να βάζουν από την τσέπη τους για να κάνουν μικρές παραγωγές σε μικρούς χώρους, Δευτερότριτα ή μια φορά την εβδομάδα ή δύο φορές την εβδομάδα, για να καταθέσουν την αγωνία τους, να καταθέσουν τη δική τους άποψη για το θέατρο και να αντισταθούν σε αυτή τη λαίλαπα, στην οποία ζούμε τα τελευταία 6 χρόνια. Πλέον, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να αντιστραφεί το τοπίο. Και έχουμε όλοι βάσιμους λόγους και ελπίδες ότι αυτό το τοπίο θα αντιστραφεί, η τέχνη θα σέβεται, ξανά, τους ανθρώπους που δουλεύουν για αυτήν, θα τους ανταμείβει και υλικά, όχι μόνο ηθικά, γιατί η εποχή όπου ο καλλιτέχνης ήταν ένα πιόνι, που από τη στιγμή που διάλεξε να ασχοληθεί με την τέχνη ήταν υποχρεωμένος να πεινάσει και να υποφέρει, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Τι συμβουλεύετε τους νέους ανθρώπους;

Αυτό που έλεγα πάντα στους μαθητές μου, και όταν διηύθυνα την Ανώτερη Σχολή Θεάτρου του Πειραϊκού Συνδέσμου, αλλά και όταν δίδασκα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο τμήμα θεατρικών σπουδών, είναι, εφόσον αγαπούν αυτό που κάνουν, να δίνουν την ψυχή τους, να δίνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχουν. Αυτό που έχουν να κάνουν είναι να χτυπούν μετά μανίας το κεφάλι τους στον τοίχο, ώστε να πέσει ο τοίχος και να μην πάθει τίποτα το κεφάλι τους. Όταν θα ρίξουν με το κεφάλι τους τον τοίχο, τότε θα έχουν πετύχει στο χώρο αυτό.

Skouroliakos3

Να περιμένουμε κάποια έκπληξη από εσάς, ετοιμάζετε κάτι για το θέατρο;

Αυτή τη στιγμή, οι υποχρεώσεις μου και η ζωή μου όλη είναι η θέση στην οποία με έστειλαν οι συμπολίτες μου, της περιφέρειας Αττικής, στο ελληνικό κοινοβούλιο. Με όσο χρόνο περισσεύει από τις υποχρεώσεις μου, τις οποίες τις κάνω με πολύ μεγάλη χαρά και με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, θα συνεχίσω την παρουσία μου στο θέατρο. Ήδη, στις 11 Ιανουαρίου σταμάτησα τις παραστάσεις του μονόλογου του Μπέκετ, «Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ», που είχα ανεβάσει στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Ήδη από τότε είχα κάποιες υποχρεώσεις, να παιχτεί η παράσταση σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας. Ελπίζω ότι οι υποχρεώσεις μου στη Βουλή των Ελλήνων θα μου επιτρέψουν να πραγματοποιήσω αυτές τις παραστάσεις. Για το καλοκαίρι, υπάρχει η περίπτωση να κάνω μια άλλη παραγωγή, την οποία είχα κάνει πάλι στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, μουσικοθεατρική, με τίτλο «Στο Γαλατά ψιλή βροχή», με κείμενα και μουσικές από την καθ’ ημάς Ανατολή. Υπάρχει, λοιπόν, η περίπτωση το καλοκαίρι να γίνει μια σειρά από παραστάσεις-συναυλίες με αυτή την παραγωγή.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ρόλος που έχετε υποδυθεί, αλλά και ποιος είναι ο ρόλος που δεν έχετε παίξει και που θα θέλατε να είχατε ερμηνεύσει, το απωθημένο σας;

Δεν είχα ποτέ αγαπημένους ρόλους. Ευλογήθηκα να παίξω πολύ σπουδαίους ρόλους στο παγκόσμιο ρεπερτόριο. Αλλά δεν ήταν αυτοσκοπός μου. Ο αυτοσκοπός μου ήταν να υπάρχω στο θέατρο, να είμαι στο θέατρο. Όποιο ρόλο, λοιπόν, και αν μου έδιναν, ή, αν θέλετε, όποιο ρόλο κι αν διάλεγα εγώ να παίξω, τον διάλεγα πάντα με κάποιους όρους, δηλαδή να λέει κάτι σε μένα, να μπορώ εγώ να καταθέσω κάτι σε αυτό το ρόλο και να είμαι χρήσιμος στο σύνολο, γιατί το θέατρο είναι συνολική υπόθεση, εκτός βέβαια από τις μονοπρόσωπες παραστάσεις, όπως είναι η «Τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ», η οποία είναι σόλο παράσταση. Το 99,9% του θεάτρου είναι ομαδικό άθλημα. Επομένως, εμένα με ενδιέφερε να είμαι στο θέατρο και θέλω να είμαι στο θέατρο. Εγώ το πιστεύω, το έχω ζήσει και το έχω επιβεβαιώσει στην καριέρα μου, ότι μπορείς ένα μικρό ρόλο να τον κάνεις πάρα πολύ σπουδαίο και, φυσικά, ένα σπουδαίο ρόλο να τον παίξεις σπουδαία. Αφήστε που πολλές φορές βλέπουμε πολύ σπουδαίους ρόλους να μην παίζονται καλά, σε διάφορες παραστάσεις. Άρα, λοιπόν, δεν κάνει ο ρόλος τον ηθοποιό. Βεβαίως, δίνει στον ηθοποιό τη δυνατότητα να δημιουργήσει, αλλά ο ηθοποιός κάνει το ρόλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει άνω-κάτω την Ευρώπη, μας έδωσε πίσω τη χαμένη μας υπερηφάνεια. Τι άλλο να περιμένουμε;

Να περιμένουμε να κάνει πράξη όλα αυτά που επαγγέλθηκε. Γιατί θα τα κάνει πράξη. Έχει ήδη αρχίσει και κάνει πράξεις, με τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα και περνούν και με το κλίμα που άλλαξε σε όλη την Ευρώπη. Αλλά επειδή όλοι μας το ξέρουμε ότι με ένα πάτημα του κουμπιού ανάβει μόνο το φως και τίποτα άλλο, χρειάζεται αυτό το αναγκαίο διάστημα, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στην πατρίδα μας και να είμαστε ξανά υπερήφανοι, αυτόνομοι και αυτοδύναμοι. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για τα πρώτα νομοσχέδια που έρχονται σε σχέση με την ανθρωπιστική κρίση και όλα τα άλλα. Είμαι βέβαιος ότι θα ανακουφίσουν μια μεγάλη μερίδα του λαού, θα ανακουφίσουν τους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή έχουν απόλυτη ανάγκη, ανθρώπους που δεν έχουν ρεύμα σπίτι τους, ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο σούπερ-μάρκετ να αγοράσουν ένα πακέτο μακαρόνια. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από αυτούς τους ανθρώπους και θα προχωρήσουμε πιο πέρα.

*O κύριος Πάνος Σκουρολιάκος είναι βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, ηθοποιός, σκηνοθέτης