Στο μικροσκόπιο οι δημοσκοπήσεις του ΠΑΜΑΚ

Του Χρόνη Διαμαντόπουλου

Οι δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), που παρουσιάζει σταθερά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, έχουν γίνει σχεδόν συνώνυμες με τις προβλέψεις -όχι απαραιτήτως εύστοχες- εκλογικών θριάμβων της Νέας Δημοκρατίας. Στο εξής όμως, μετά και το ρεπορτάζ της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή (26/11), φαίνεται πως θα γίνουν αντικείμενο και θεσμικής έρευνας σε ό,τι αφορά στη μεθοδολογία και την επιστημονική αξιοπιστία τους.

Το κομβικό ζήτημα, όπως επισήμαναν στη «ΝΣ» παλαιοί και γνωστοί δημοσκόποι, είναι ότι το ΠΑΜΑΚ δεν είναι μέλος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), του επίσημου θεσμικού οργάνου των εταιρειών δημοσκοπήσεων, και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους ούτε υποχρεούται να εμφανίσει τις βάσεις δεδομένων ή τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί.

Η μεθοδολογία

Το θέμα αυτό φέρνουν τώρα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) τρεις βουλευτές -από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και την Ενωση Κεντρώων-, ζητώντας από την Ανεξάρτητη Αρχή «να κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου και αποκατάστασης της ομαλότητας στον ευαίσθητο χώρο των ερευνών της κοινής γνώμης».

Οι τρεις βουλευτές -οι Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και Ιωάννης Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων)-, επικαλούμενοι και το ρεπορτάζ της «Νέας Σελίδας», με επιστολή τους στο ΕΣΡ ζητούν την παρέμβασή του, επισημαίνοντας ότι «το ΠΑΜΑΚ, ως μη μέλος του ΣΕΔΕΑ, δεν ελέγχεται όσον αφορά στο αμερόληπτο των ερευνών που διεξάγει». Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις για τη μεθοδολογία που ακολουθεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων ΠΑΜΑΚ, θέτουν ζήτημα αδιαφάνειας για το προσωπικό που διενεργεί τις μετρήσεις και ερωτούν εάν η επίκληση του ονόματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που χρησιμοποιεί «είναι έγκυρη ή ψευδεπίγραφη».

«Οι δραστηριότητες της ΠΑΜΑΚ», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, «που έχουν να κάνουν με τις δημοσκοπήσεις που διενεργεί και οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματική εικόνα που παρουσιάζεται στη συνέχεια, έχουν γεννήσει πολλά ερωτήματα…

· Ως μη μέλος του ΣΕΔΕΑ ακόμα, η ΠΑΜΑΚ δεν υπόκειται σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους, δεν υποχρεούται να εμφανίσει τις βάσεις δεδομένων ή να ανακοινώσει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί. Αδιαφάνεια υπάρχει και ως προς το ποιο ακριβώς είναι το προσωπικό που διενεργεί τις συνεντεύξεις. Ποια είναι η εκπαίδευση την οποία έχει λάβει για τον συγκεκριμένο σκοπό, ποια η εμπειρία του και ποια η επαγγελματική του σχέση με τη Μονάδα.

· Η επίκληση του ονόματος του πανεπιστημιακού ιδρύματος εντός του οποίου δραστηριοποιείται η ΠΑΜΑΚ είναι έγκυρη ή μήπως ψευδεπίγραφη;

· Για όλα αυτά τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται και που ζητούν απαντήσεις για την ομαλή πορεία του πολιτικού βίου στη χώρα μας, καλούμε το ΕΣΡ, ως καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, να κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου και αποκατάστασης της ομαλότητας στον ευαίσθητο χώρο των ερευνών της κοινής γνώμης. Εναν χώρο που επηρεάζει την πολιτική μας ζωή και, βέβαια, τη ζωή των πολιτών στη χώρα μας».

Οπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η «Νέα Σελίδα», η αξιοπιστία των μετρήσεων του ΠΑΜΑΚ αμφισβητείται κι από άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων που είναι μέλη του ΣΕΔΕΑ, ενώ ήδη η κυβέρνηση δρομολογεί παρεμβάσεις για να ενισχυθεί το πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχων στην αγορά των μετρήσεων.

Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή είναι η συγκρότηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας «επιτροπής σοφών», η οποία θα επικουρήσει την Ελεγκτική Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΕΔΕΑ. Τελικός στόχος είναι να ιδρυθεί μια νέα Ανεξάρτητη Αρχή, στο πρότυπο του ΕΣΡ, για τις δημοσκοπήσεις, ώστε να μπει τέλος σε πιθανές πρακτικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

(ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜ.ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ http://neaselida.news/politiki/sto-mikroskopio-dimoskopisis-tou-pamak/)

Ιππής Αριστοφάνη – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης – Ορθώς σας ο νούς αποδήμησεν

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «Ιππής» του Αριστοφάνη Από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης

Μετάφραση : Κ. Χ Μύρης

Σκηνοθεσία : Γιώργος Αρμένης

Σκηνικά : Λαλούλα Χρυσικοπούλου

Κοστούμια : Ελένη Δουνδουλάκη

Μουσική : Διονύσης Τσακνής

Χορογραφίες : Έλενα Γεροδήμου

Μουσική Διδασκαλία : Απόστολος Ψυχράμης

Παίζουν : Κώστας Φλωκατούλας, Παντελής Παπαδόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Πάνος Σκουρολιάκος και Περικλής Καρακωνσταντόγλου

Χορός : Χάρης Αγγέλου, Γιάννης Αδρίμης, Στέλιος Ανδρονίκου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Στράτος Κανιαμός, Πασχάλης Καρατζάς, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ευθύμιος Μπαλαγιάννης, Γιώργος Μπούγος, Θανάσης Μπριάνας, Θανάσης Πετρόπουλος, Γιώργος Πισπινής, Γιάννης Πλιάκης

Για τον ισχυρό σεισμό στην Κω

Σε δύσκολες συνθήκες, αυτό το ελπιδοφόρο για τον τουρισμό καλοκαίρι ο σεισμός στην Κώ (μετά από εκείνον στη Λέσβο), μας γεμίζει θλίψη. Δυστυχώς υπήρξαν και ανθρώπινα θύματα για τα οποία όλοι μας εκφράζουμε τη λύπη μας. αλλά και η ταλαιπωρία κατοίκων και τουριστών, καθώς και οι υλικές ζημιές. Δυστυχώς, ο σεισμός αυτός δεν θα είναι ο τελευταίος. Μάθαμε πια “να ζούμε” με τους σεισμούς (αν αυτό “μαθαίνεται”). Ας αργήσει πολύ έστω να ξανά έρθει κι ας μην είναι καταστροφικός. Καλή δύναμη στους κατοίκους του νησιού και στους επισκέπτες του.

Ραδιοφωνική εκπομπή στο FocusWebTv με θέμα ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ (Τρίτη και 13/6/2017).

Την Τρίτη 13 – 6 – 2017 έγινε η ραδιοφωνική εκπομπή «Στα άδυτα της Αυτοδιοίκησης» με θέμα την εγκληματικότητα στις Αχαρνές . Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις που αξίζει να ακούσετε κάνοντας κλικ στον παρακατω σύνδεσμο:

 

Μίλησαν :  ( κατά χρονική σειρά )

1. Αλεξάνδρου – Πανά  Λίτσα , Πρόεδρος ΕΓΕ Αχαρνών

2. Σκουρολιάκος Πάνος , Βουλευτής Αττικής Σύριζα

3. Καμπόλης Οδυσσέας , Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Αχαρνών «Αχαρνείς»

4. Εύη Χριστοφιλοπούλου ,  Βουλευτής Αττικής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

5. Σωτήρης Ντούρος Πρώην Δήμαρχος Αχαρνών

6. Ιωάννης Δέδες Βουλευτής Αττικής Σύριζα

7. Γιώργος Κουλόγιαννης , αντιπρόεδρος Συλλόγου Κατά της Εγκληματικότητας Αχαρνών

8. Γιάννης Κασσαβός , Δήμαρχος Αχαρνών

 

(ΠΗΓΗ : FOCUSWEBTV.GR http://blog.focuswebtv.gr/?p=427020 )

Δωρεάν αποκριάτικο γλέντι με αναβίωση του «μπουρανίου» από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Φυλής

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Φυλής, δήμος ΦυλήςΠρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Φυλής, δήμος Φυλής

 

 

Αποκριάτικο γλέντι, με την πολύτιμη βοήθεια χορηγών, εθελοντών και της «Αλληλεγγύης για όλους» με δωρεάν φαγητό και ποτό για όλους οργάνωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Φυλής. Ο χώρος μέσα και έξω από τα γραφεία όπου στεγάζεται στην Ιονίου Πελάγους 48 και Πηνειού γέμισε από κόσμο που γιόρτασε με την ψυχή του την παράδοση των ημερών.

Οι διοργανωτές αναβίωσαν το ξακουστό αποκριάτικο έθιμο του Τυρνάβου, το γνωστό «μπουρανί» ενώ το έθιμο του φαλλού, οι βωμολοχίες και τα πειράγματα είχαν την τιμητική τους, προκαλώντας γέλια σε όσους συμμετείχαν σε ένα έθιμο εκατοντάδων χρόνων που έχει τις ρίζες του στα διονυσιακά έθιμα και έχει συνδεθεί με τον ερχομό της Άνοιξης και την γονιμότητα της γης.

Η πρόεδρος της Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Φυλής Γεωργία Γούλα ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εθελοντές του συλλόγου για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης καθώς και όσους βοήθησαν με τρόφιμα και προσωπική δουλειά.

Παρόντες ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου και Πάνος Σκουρολιάκος, οι Κώστας και Κατερίνα Βενιώτη, μέλη της Αλληλεγγύης για όλους, ο δημοτικός σύμβουλος Θεοδόσης Δρόλιας, ο πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων Χρήστος Ρούσσας και ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων 7ου δημοτικού σχολείου Άνω Λιοσίων Παναγιώτης Λουμάκης.

http://doxthi.gr/43137/dorean-apokriatiko-glenti-anaviosi-tou-bouraniou-apo-tin-protovoulia-allilengyis-politon-fylis/

Η ΑΕΠΙ, το νομοσχέδιο και οι αποκαλύψεις (εφημ. ΑΥΓΗ 18.2.2017)

Αποτέλεσμα εικόνας για αεπι

Του Πάνου Σκουρολιάκου *

Ξεκινώντας μετά τις εκλογές του 2015 η νέα κυβέρνηση να οργανώσει το χάος, βρέθηκε μπροστά σε ένα σταυρόλεξο για απίστευτα δυνατούς λύτες. Όσοι ασχοληθήκαμε με τη σύνταξη του «Νομοσχεδίου για τα Πνευματικά και συγγενικά Δικαιώματα» (υπουργοί, βουλευτές, νομικοί κ.λπ.), συζητήσαμε με τους πάντες.

Τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, τα δικαιώματα δηλαδή που έχουν πάνω στην εμπορικότητα του έργου τους οι δημιουργοί και οι ερμηνευτές, έχουν στοιχειώσει χρόνια τώρα, ταλαιπωρώντας δημιουργούς, ερμηνευτές, αυτούς που κάνουν χρήση των έργων τους (ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, χώρους όπου ακούει κανείς μουσική, από τα αεροδρόμια έως τις καφετέριες) κ.λπ. Η ανώνυμη εταιρεία (ιδιωτική δηλαδή) που διαχειρίζεται τις εισπράξεις από όλους τους παραπάνω για να τους αποδώσει μέρος τους, είναι η Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) που ιδρύθηκε το 1935.

Ξεκινώντας μετά τις εκλογές του 2015 η νέα κυβέρνηση να οργανώσει το χάος, βρέθηκε μπροστά σε ένα σταυρόλεξο για απίστευτα δυνατούς λύτες. Όσοι ασχοληθήκαμε με τη σύνταξη του «Νομοσχεδίου για τα Πνευματικά και συγγενικά Δικαιώματα» (υπουργοί, βουλευτές, νομικοί κ.λπ.), συζητήσαμε με τους πάντες. Συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδιστές μεμονωμένα, αλλά και με τις συλλογικότητές τους, με την ίδια την ΑΕΠΙ, με όποιον τέλος πάντων είχε σχέση με το θέμα. Ξέραμε ήδη πολλά. Ακούσαμε και μάθαμε ακόμα περισσότερα. Υπήρχαν καταγγελίες ότι ενώ η ΑΕΠΙ εισπράττει μεγάλα ποσά αποδίδει ελάχιστα. Ότι κάποια μέλη του Δ.Σ. της αμείβονται πλουσιοπάροχα. Το ίδιο και η διοίκηση που ανήκει σε μια οικογένεια. Εισπράτταμε οργή για τις πρακτικές της, αλλά και την αγωνία των δημιουργών και των κληρονόμων τους να μην κλείσει η στρόφιγγα που τροφοδοτεί αναιμικά έστω τη μεγάλη τους πλειοψηφία. Όλα αυτά όμως ήταν στη σφαίρα της αναπόδεικτης πληροφορίας. Έως ότου ήρθε το πόρισμα του ειδικού διαχειριστικού ελέγχου για την ΑΕΠΙ, τον οποίο είχε παραγγείλει ως υπουργός Πολιτισμού ο Ν. Ξυδάκης από την «EΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΚ (ΕΛΛΑΣ)» για την περίοδο 2011 – 2014.

Όντως είναι μεγάλες οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. Ο πρόεδρος εισέπραξε γι’ αυτό το διάστημα ποσά που κυμαίνονται από 514.061 – 625.565 ευρώ κατά έτος! Τέσσερα άλλα μέλη του Δ.Σ. (και της οικογένειάς του) ποσά από 44.109 έως 466.266. Το σύνολο των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. (της ίδιας οικογένειας) για όλα αυτά τα χρόνια, ανέρχεται στο ποσόν των 7.434.976 ευρώ, εν μέσω οικονομικής κρίσης! Βεβαίως θα αντιτείνει κάποιος πως ανώνυμη εταιρεία είναι, βγάζει χρήματα, όπως θέλει τα διαθέτει. Ας απαντήσει (σε ηθικό πεδίο μόνο – δυστυχώς) σε όλους αυτούς που αντιπροσωπεύει και των οποίων την έμπνευση, το ταλέντο και την εργασία διαχειρίζεται αν είναι δίκαια απέναντί τους.

Εκεί όμως που δεν έχει δικαίωμα να συμπεριφερθεί παρά τον νόμο, είναι ως προς άλλες παροχές προς τα μέλη του Δ.Σ. (της ιδίας οικογενείας), υπό μορφή δανειακών συμβάσεων. Ο νόμος περί ανωνύμων εταιρειών απαγορεύει κάτι τέτοιο. Και όμως μεγάλα ποσά εκταμιεύονταν ως δάνεια.

Θα περίμενε κανείς, μια εταιρεία που μοιράζει αυτά τα αστρονομικά ποσά στη διοίκησή της στη χειμαζόμενη Ελλάδα της κρίσης, θα ήταν μια υγιής εταιρεία. Μαθαίνουμε όμως πως είναι μέσα! Έχει 19,9 εκατομμύρια αρνητικά κεφάλαια, πράγμα που σημαίνει πως αδυνατεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς τους δημιουργούς και εκτελεστές. Την ίδια στιγμή, έχει συγκεντρώσει 46.000.000 ευρώ «αδιανέμητα κεφάλαια». Αυτά είναι χρήματα για δικαιώματα των οποίων οι δικαιούμενοι δεν βρέθηκαν ή αναζητούνται.

Σωστά η νυν υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου έστειλε το πόρισμα αυτό στον οικονομικό εισαγγελέα. Η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της και η πολιτεία πρέπει να κάνει το δικό της. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει έτοιμο το νομοσχέδιο περί Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Είναι ένα ισορροπημένο νομοσχέδιο, που φέρει τη σφραγίδα του Α. Μπαλτά, (επί υπουργίας του) και ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία όσον αφορά τις εταιρείες διαχείρισης αυτών των δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, προστατεύει, δίνει φωνή και δυνατότητες ελέγχου στους δημιουργούς και εκτελεστές. Ακόμα σε περίπτωση πτώχευσης των εταιρειών, φροντίζει για την ασφαλή διαχείριση τους.

Η ΑΕΠΙ συνεχίζει τη λειτουργία της και αφού εισπράττει κανονικά, θα πρέπει να αποδίδει καθημερινά τις αμοιβές στους δικαιούχους. Αδιάλειπτα και με θρησκευτική ευλάβεια.

Η ΑΕΠΙ το πόρισμα και το πρόβλημά της είναι ένα πράγμα και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αυτό που την παρούσα στιγμή βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι άλλο. Το περιμένουμε στη Βουλή των Ελλήνων, ώστε στις επιτροπές και στην ολομέλεια να το επεξεργασθούμε, προσφέροντας για πρώτη φορά μετά από ογδόντα χρόνια, ουσιαστική προστασία και λόγο στους καλλιτέχνες που περνούν τη ζωή τους κυριολεκτικά στο έλεος αυτών που φροντίζουν γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς.

Ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε τα ονόματα καλλιτεχνών που πέρασαν από το Δ.Σ., καθώς και τα ποσά που εισέπραξαν από αυτή την παροχή υπηρεσιών τους.

Ένας στίχος, μια νότα, ένα τραγούδι, μπορεί να επιδρά ως βάλσαμο στην ψυχή του ανθρώπου, πίσω του όμως μπορεί να κρύβει και μια ιστορία αδικίας και εκμετάλλευσης.

 

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής

http://www.avgi.gr/article/10812/7914786/e-aepi-to-nomoschedio-kai-oi-apokalypseis#